Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Flickstaty utmanar Wall Street-tjuren

En ny staty vid Wall Street har snabbt fått stor uppmärksamhet på sociala medier. Statyn föreställer en flicka, och har ställts öga mot öga med den klassiska tjuren ”Charging Bull”.

Bronsstatyn ”Charging Bull”, som sedan 1989 står placerad nära Wall Street i New York, har för många fått symbolisera mentaliteten som råder i finansdistriktet.

Nu har den fått en motpart.

Den nya statyn heter ”Fearless Girl” (orädd flicka) och är strax över en meter hög, i brons och föreställer en flicka. Hon står bredbent med händerna i sidan och stirrar mot tjuren.

Statyn ställdes på platsen i tisdags, och uppmärksammades stort på sociala medier under internationella kvinnodagen i onsdags. På nätet har bilder och videos på flickstatyn nu spridits som en löpeld, skriver The New York Times.

Bland annat har Chelsea Clinton twittrat om den:

– Vi tyckte att detta var det mest smakfulla, respektfulla och effektiva sättet för oss och andra att vara delaktiga i den nationella dialogen kring internationella kvinnodagen, säger Stephen Tisdale, marknadschefen för State Street Global Advisors som ligger bakom placeringen av statyn, i en intervju enligt The New York Times.

Statyn är skapad av konstnären Kristen Visbal.

– Det här är ett konstverk som påminner oss om att den arbetande kvinnan är här för att stanna, och har tagit sin plats i nationens finansiella distrikt, säger konstnären i en kommentar, skriver The New York Times.

Statyn har tillstånd att stå på platsen i en vecka, men röster på sociala medier har höjts för att låta den stå kvar permanent – precis som tjurstatyn.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.