Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Floden flyttades – nu får gränsen dras om

Det omtvistade området ska nu rätas ut.
Det omtvistade området ska nu rätas ut. Other: Google Maps

När floden Maas rätades ut på 1960-talet blev gränsen mellan länderna kvar i dess gamla fåra. Vilket ställde till det för räddningstjänst och polis i såväl Belgien som Nederländerna.

När floden Maas passerade belgiska Visé och nederländska Eijsden-Margraten slingrade den sig som en orm. Något som ställde till det för sjöfarten. Så på 1960-talet beslutades att floden skulle rätas ut.

Men uträtningen fick till följd att att några bitar land plötsligt hamnade på fel sida av floden eftersom gränsen inte följde med när floden blev rak. En del av Belgien hamnade på den nederländska sidan av Maas och en del av Nederländerna på den belgiska.

Gränsproblemet har ställt till en del bekymmer för polis och räddningstjänster på respektive sidor av Maas. Det har inte alltid varit så enkelt för poliser och brandman att ta sig dit de skulle, skriver belgiska De Redactie.

Som tydligast blev det för några år sedan när en kropp utan huvud hittades och nederländsk polis kontaktades. Men kroppen visade sig ligga på belgisk mark. Och dit var det allt annat än lätt att ta sig – det krävdes både båt och en gymnasts kropp för att  komma i land.

Nu blir det ändring. När klockan slagit midnatt natten mot 2018 rätas också gränsen ut för att följa floden. För första gången på 170 år förändras gränsen mellan de båda grannarna och framtida polisinsater kommer att förenklas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.