Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Flyende nordkorean sköts fem gånger

Den skadade soldaten togs till sjukhus i Suwon i Sydkorea där han opererats för sina skador.
Den skadade soldaten togs till sjukhus i Suwon i Sydkorea där han opererats för sina skador. Other: AP

Den nordkoreanske soldat som lyckades fly över gränsen till Sydkorea besköts med ett fyrtiotal skott varav fem träffade. Mannen vårdas nu för sin svåra skador på ett sjukhus i Sydkorea.

Det var klockan 15.15 lokal tid i måndags som elitsoldaten som hade som uppgift att bevaka gränsen vid den demilitariserade zonen i Panmunjomområdet mellan Nordkorea och Sydkorea försökte fly.

Enligt nya uppgifter körde mannen en jeep men körde fast i ett dike och fortsatte sin flykt till fots.

Medan mannen sprang mot söder öppnade tre av hans kollegor eld mot honom. Ytterligare en anslöt sig strax därefter. Minst fyrtio skott avlossades och fem av dem träffade, skriver Joongang Daily. Den dramatiska flykten kunde följas av sydkoreansk militär via övervakningskameror.

Den svårt skadade mannen hittades 25 minuter senare under en lövhög bakom en byggnad där han tagit skydd av sydkoreansk och amerikansk militär. Mannen var beväpnad. 45 minuter efter sin flykt fördes han till sjukhus i en FN-helikopter.

Det finns ännu inga uppgifter om varför mannen valde att fly från den nordkoreanska sidan. Men enligt sjukhuskällor ska mannen ha opererats sedan han skadats i flera inre organ och att de närmaste tio dagarna blir avgörande för om han kommer att klara sig.

Enligt sydkoreansk press var det första gången som Nordkorea sköt mot Sydkorea längs den välbevakade gränsen på mer än 30 år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.