Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-24 01:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/flygkrasch-i-kazakstan-100-passagerare-ombord/

Världen

Minst 12 döda vid flygkrasch i Kazakstan

00:36. Flera personer har bekräftats döda i en flygolycka i Kazakstan. Räddningsstyrkor arbetar på platsen.

Ett flygplan med 98 personer ombord störtade in i en byggnad bara sekunder efter start från Almaty i Kazakstan natten till fredagen svensk tid. Enligt myndigheter har minst 12 av de ombordvarande bekräftats döda och lika många ska ha skadats mycket svårt.

Trafikplanet som tillhörde det inhemska flygbolaget Bek Air var på väg att lyfta då det förlorade höjd och kraschade genom en betongmur och sedan vidare in i ett tvåvåningshus vid flygplatsen, meddelar flygmyndigheten AAK. Planet kom bara 30 meter upp i luften innan det kraschade och blev stående 700 meter från banans slut.

Planet skulle till huvudstaden Nur-Sultan, tidigare känd som Astana.

Olycksplanet tog dock aldrig eld vilket gjorde att många med lättare skador själva kunde ta sig ur flygplansvraket.

Ombord på planet fanns 93 passagerare och fem besättningsmedlemmar.

Minst 12 av de ombordvarande, varav den 57-årige piloten, omkom. 

Pilotens sista ord innan planet kraschade var att berätta vilken bana han var på väg att starta på och ge sitt anropsnummer: ”05 höger, 2100, ha det så bra, ha en bra dag, alla!”

Ytterligare 12 har fått livshotande skador och sammanlagt skadades minst 47 personer.

Enligt nyhetsbyrån Reuters har några barn överlevt kraschen och förts till olika sjukhus i närheten. De flesta av de omkomna satt i den främre delen av planet. 

– Till en början gick allt bra men plötsligt började vänster vinge att skaka och sedan den högra. Hela planet började skaka våldsamt och for hit och dit som en båt på havet. Passagerare började gråta och skrika. Snart förstod alla att planet inte gick att kontrollera och det fortsatte nedåt och kraschade in i byggnaden, berättar passageraren Aslan Nazaraliev, för den kazakiska sajten Inbusiness.

– Alla som dog satt på rad 14 och framåt, säger Nazaraliev som själv satt på plats 15C och som lyckades ta sig ut ur planet via en nödutgång.

Enligt flygsajten Flight Radar lyfte planet vid 02.21 svensk tid, 07.21 lokal tid. Flygplanstypen var en Fokker 100 och hade varit i tjänst i 23 år och nio månader. Samtliga flygplan av den typen tas nu ur drift i Kazakstan.

Enligt landets vice premiärminister ska planets bakparti ha slagit i startbanan två gånger innan det lyfte och girade kraftigt åt höger.

Kazakstans president Kasym-Zjomart Tokajev framförde på fredagen på Twitter sina kondoleanser till de dödades anhöriga och skrev samtidigt att de som är ansvariga för olyckan ”kommer att straffas hårt”. 

https://twitter.com/TokayevKZ/status/1210403055860146176?s=20

President Tokajev har också utlyst den 28 december till en nationell sorgedag, skriver Kazakh-tv. Närmare 600 personer har hittills anmält sig till sjukhuset i Almaty för att donera blod till de skadade, skriver Tengri News.

Almaty är Kazakstans största stad, med ungefär 1,5 miljoner invånare.

Foto: Google Maps