Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 10:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/flygolycka-i-istanbul/

Världen

Flygplan kraschade vid landning i Turkiet – tre döda och 176 skadade

00:32. Ett flygplan har kraschat på flygplatsen Sabiha Gökçen i Istanbul i Turkiet. Planet har brutits i minst två delar.

Ett turkiskt inrikesplan med 183 personer ombord bröts i tre delar i samband med landning på en flygplats utanför Istanbul på onsdagseftermiddagen. Tre personer omkom och minst 176 personer skadats. En liknande olycka med samma flygbolag på samma flygplats inträffade den 7 januari.

Olyckan inträffade klockan 16.18 svensk tid när Pegasus flight PC2193 från Izmir av hittills okänd anledning fortsatte bortom landningsbanan på Sabiha Gökçen-flygplatsen sydost om Istanbul där det bröts i tre delar. 

Flygsäkerhetssajten Aviation Herald skriver att planet landade för långt bort på banan och fortsatte framåt med en hastighet av 117 kilometer i timmen utan att kunna stoppa för att fortsätta över en väg som tillhör flygplatsområdet varefter det for ned i en sänka, träffade en mur och bröts i tre delar.

På filmbilder från olyckan syns hur planets ena motor tar eld i samband med landningen, hur planet verkar hoppa fram längs med landningsbanan och av allt att döma blir omöjligt att kontrollera.

När planet till slut stannade slets det i tre delar. Cockpit och delar av det främre passagerarutrymmet vreds ett halvt varv och lades sig uppochner medan övriga flygplanskroppen blev stående på rätt köl i en trettio meter djup sänka.

Enligt den turkiska nyhetssajten DHA, som tagit del av konversationen mellan flygledningen och piloten, varnades piloten för att det blåste hårt bakifrån vilket kunde ge planet en för hög hastighet i samband med landningen. Vindstyrkan var upp till 19 meter per sekund i byarna och regnade hårt i området.

En av flygplanets motorer slets av vid kraschen och tog eld. Elden spred sig aldrig till kabinen utan kunde släckas av räddningsmanskapet. På filmbilder från kraschen syns sedan hur passagerare strax efter olyckan lämnade planet ur de sprickor som uppstått i det sönderbrutna skrovet.

Strax före klockan 01 natten mot torsdagen stod det klart att minst tre personer mist sina liv medan 176 andra skadats. Det skriver sajten Haberturk som citerar Turkiets hälsominister Fahrettin Koca. Enligt turkiska medier ska de båda piloterna vara svårt skadade. 

Ännu många timmar efter olyckan arbetade räddningsmanskapet med att få ut fastklämda passagerare från det kraschade planet.

Planet gled av okänd anledning av landningsbanan och kraschade.
Planet gled av okänd anledning av landningsbanan och kraschade. Foto: Muhammed Demir/AFP

Planet är av typen Boeing 737-800 och tillhör det turkiska flygbolaget Pegasus Airlines. Planet är elva år gammalt och hade 33 minuter försenat lyft från Izmir i sydvästra Turkiet för att flyga till Istanbul, en sträcka på 340 kilometer som tar drygt en timma att flyga.

Planet hade 177 passagerare och sex besättningsmän ombord. Enligt NTV var tolv av passagerarna barn. Fem poliser på väg till olycksplatsen har också skadats i samband med en trafikolycka, skriver tv-kanalen.

Efter olyckan stängdes flygplatsen, som är Turkiets näst största internationella flygplats, medan trafiken leddes om till Istanbul Airport.

De turkiska myndigheterna har meddelat att en utredning om olycksorsaken har inletts och att den leds av Anatoliens chefsåklagare.

Det är andra gången på en månad som ett flygplan tillhörande flygbolaget Pegasus har glidit av landningsbanan på Sabiha Gökçen-flygplatsen. Den 7 januari sladdade Pegasus flight PC747, som kom från Förenade Arabemiraten, av banan. Ombord befann sig 164 personer. Vid den kraschen bröts planet inte sönder och samtliga ombord klarade sig utan fysiska skador.