Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 03:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/flygolyckan-vid-kebnekaise-kan-utredas-pa-nytt/

Världen

Flygolyckan vid Kebnekaise kan utredas på nytt

Foto: NORWEGIAN ARMED FORCES

Sju år efter flygolyckan vid Kebnekaise öppnar nu norsk åklagare för att granska olyckan på nytt, rapporterar norska VG. Detta efter uppgifter om en dålig kultur i hur det norska luftförsvaret planerade sina flygningar.

Flygolyckan vid Kebnekaise inträffade den 15 mars 2012 när det norska Herculesplanet flög in en fjällvägg mellan Kebnekaises syd- och nordtopp. Fyra besättningsmän och en passagerare omkom. 

Statens haverikommission kom i en slutrapport i oktober 2013 fram till att olyckan inte orsakats av tekniska fel på flygplanet. De två huvudorsakerna som pekades ut var felaktig flygledning i svenskt luftrum och att besättningen inte hade haft tillräcklig kunskap om terrängen och inte hade förberett flygningen tillräcklig. 

VG har i flera artiklar granskat flygolyckan. I en av artiklarna intervjuas en visselblåsare, som själv var pilot på det förband som den omkomna besättningen tillhörde. Visselblåsaren hävdar att det fanns en kultur inom förbandet av slarv med reglerna kring att planera flygningarna. Det norska luftförsvaret slår tillbaka mot uppgifterna och säger att en sådan kultur inte finns hos förbandet. 

En annan del som VG tar upp i sin granskning är att polisen beslutade att inleda en utredning för att ta reda på om den norska Försvarsmakten som organisation kunde vara straffrättsligt ansvarig. Bland annat skulle polisen titta på hur flygningarna planerades. Tidningen kunde avslöja att polisen aldrig genomförde några oberoende förhör utan lät militärpolisen hålla i förhören. 

Efter VG:s artiklar har nu åklagaren Geir Fornebo skickat ett brev till polischefen i Nordland och till norska riksåklagaren där han ställer frågan om utredningen av flygolyckan ska göras om på nytt.