Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Flygpassagerare hyllas – hindrade kvinnan från att sugas ut

01:24. USA:s flygmyndighet beordrar att omkring 220 flygplansmotorer undersöks efter olyckan på ett Southwest Airlines-plan i tisdags. En kvinna dog när hon delvis sögs ut ur ett hål i planet.

Mardrömslika scener utspelade sig på flight 1380 när en kvinna höll på att sugas ut ur ett fönster på 10.000 meters höjd. Nu hyllas en mäklare och en brandman för att de drog tillbaka kvinnan in i planet igen – och piloten för sitt rådiga agerande. 

Paniken utbröt snabbt när olyckan var ett faktum. Southwests flight 1380 hade en kort stund tidigare på tisdagsförmiddagen lyft från New York med destination Dallas när den vänstra motorn plötsligt exploderade 10.000 meter upp i luften och ett turbinblad krossade fönstret vid den 17:e stolsraden. 

Med huvudet först drogs en 43-årig tvåbarnsmamma mot fönstret till följd av det snabba lufttrycksfallet – och hade halva kroppen utanför fönstret och var på väg att sugas ut när Tim McGinty såg att hon behövde hjälp. För NBC berättar han hur han kände sig hjälplös när han såg kvinnan ”flyga ut ur fönstret”, men tänkte sen, ”kanske jag kan hjälpa till” och tog tag i kvinnan. 

Han kände snabbt att han inte klarade av att dra in kvinnan igen – men fick då hjälp. 

– Jag var inte stark nog. En brandman, från Celina, Texas, hoppade fram och hjälpte till, och tillsammans kunde vi två få in henne igen, säger han till tv-kanalen. 

Brandmannen, Andrew Needum, började sedan med hjärt-lungräddning för att försöka rädda den svårt skadade kvinnans liv. Hon dog dock till följd av sina skador. Tim McGinty kommenterade senare händelsen inför några reportrar. 

– Det är inte vad jag trodde att jag skulle göra när jag lämnade hemmet i morse, det är ju en sak som är säker, säger Tim McGinty vidare.

Läs mer: 43-årig tvåbarnsmor omkom i flygolyckan

Efter händelsen har han uppmärksammats stort i medier över hela världen. Även brandmannen som snabbt kom till Tim McGintys undsättning har lyfts fram för sitt mod.

”Vi kunde inte vara mer stolta över Andrew Needum!” skriver Celinas räddningstjänst i ett inlägg på Facebook, och fortsätter: ”Hans handlingar under extremt tryck var exceptionella! Vi är så stolta över att han är del av familjen i räddningstjänsten i Celina!” 

Piloten Tammie Jo Shults har också hyllats stort efter tisdagens händelse ombord på det amerikanska planet med totalt 149 personer ombord. När passagerare cirka 20 minuter efter att planet lyfte rapporterade att de hade hört explosioner och det plötsligt slets upp ett hål i kabinen, höll sig piloten hela tiden lugn. 

– En del av vårt flygplan saknas så vi kommer att behöva sänka hastigheten en del, säger Tammie Jo Shults till flygledningen kort efter att olyckan hade inträffat, vilket kan höras i en inspelning som NBC har kommit över. 

Hennes tonfall är hela tiden påtagligt lugnt, och hon lägger senare också till, i samma sansade stil: 

– Kan du se till att sjukvårdarna möter oss på landningsbanan också? Vi har skadade passagerare. 

Tammie Jo Shults lämnade tillsammans med andrepiloten Daren Ellisor ett kort uttalande efter händelsen. 

– Vi känner alla att vi bara gör vårt jobb. Vi är bedrövade. Å hela besättningens vägnar tackar vi för floden av stöd från allmänheten och från våra kolleger samtidigt som vi tänker på en familjs oerhörda förlust, sade hon enligt CNN, och syftade på den 43-åriga kvinnan som dog vid tillfället. 

Tammie Jo Shults har hyllats stort för sitt rådiga och lugna agerande i den stressade situationen. Men enligt CNN är hennes reaktion troligtvis ingen överraskning för dem som arbetade tillsammans med henne när hon jobbade för den amerikanska flottan. Redan 1985 anslöt hon till försvarsmakten och blev sedan en av flottans första kvinnliga stridspiloter. Hon arbetade bland annat med att träna skeppsbesättningar för att skydda sig mot missilhot från sovjetiska styrkor, rapporterar tv-kanalen. 

Foto: National Transportation Safety Board/AFP

Senare arbetade hon också som instruktör och undervisade om flygplanet EA-6B Prowler och F/A-18 Hornet. När hon lämnade den militära karriären 2001 hade hon belönats med tre prestigefyllda utmärkelser: två Navy Marine Corpss Achievement Medal, och en National Defense Service Medal. 

Scenerna som utspelade sig i planet visar att många passagerare var övertygade om att de skulle dö. Men Tammie Jo Shults höll huvudet kallt. 

– Nej, planet brinner inte. Men en del av det saknas. De sa att det finns ett hål och att någon flög ut, sade hon lugnt i samtalet med flygledningen i samband med att hon förberedde sig för nödlandningen utanför Philadelphia, enligt CNN. 

Läs mer: Kvinna nära att sugas ut ur passagerarplan 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.