Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 07:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/flygplan-fran-paris-till-kairo-har-kraschat/

Världen

Flygplan från Paris till Kairo har kraschat

Foto: Alamy

Efter en massiv sökinsats hade man sent på torsdagen fortfarande inga spår efter det försvunna Egyptairplanet MS804 med 66 passagerare ombord. 

Rätta artikel

Under torsdagskvällen kom motstridiga uppgifter om Egyptair planet. Först meddelade vice ordförande för flygbolaget att vraket hade hittats. Men det dementerades efter någon timme av grekiska luftfartsmyndigheten. Enligt utredaren Athanasios Binis tillhörde inte livvästarna och plastföremålen som upptäcktes nära den grekiska ön Karpathos en Airbus A320, skriver BBC.

– En utvärdering av fynden visar att de inte tillhör ett flygplan, säger han till BBC.

 Passagerarplanet MS804 var på väg från Parisflygplatsen Charles de Gaulle till Kairo när det plötsligt försvann från radarn klockan 02:45 natten mot torsdagen, strax efter att det hade nått egyptiskt luftrum.

Under flera timmar rådde oklarhet om vad som hade hänt planet. Frankrikes president François Hollande var vid lunchtid först att officiellt säga att flygplanet kraschat och vid 15-tiden uppgav grekiska räddningsarbetare att man hittat två förmodade vrakdelar i vattnet cirka 80 kilometer sydost om platsen där planet försvann från radarn.

Flygplanet, av modellen Airbus A320, ska ha befunnit sig på en höjd av 37.000 fot, drygt 11.000 meter, när det försvann. Väderförhållandena var goda och piloten hade inte rapporterat några tekniska problem. Tidigare uppgifter från den egytpiska militären har gjort gällande att planet sänt ut en nödsignal, men även de uppgifterna drogs senare tillbaka. 

En kapten på ett fraktfartyg i Medelhavet har berättat hur han kort före planets försvinnande sett ”eld i luften” söder om den grekiska ön Karpathos, enligt den den brittiska tidningen The Telegraph som tagit del av källor inom det grekiska försvarsdepartementet.

En stor räddningsinsats pågick under torsdagen vid platsen där planet försvann. 

Frankrike skickade senare också plan och båtar till östra Medelhavet. Landets regering satt under morgonen i krismöte och premiärminister Manuel Valls hade ett telefonmöte med Egyptens president Abdel Fattah el-Sisi, enligt Reuters. Han säger att man ”inte kan utesluta några orsaker” till kraschen. Även den egyptiska regeringen samlades för ett nationellt krismöte under dagen. 

En teori är att försvinnandet har orsakats av ett terrorattentat i form av ett bombdåd. Men satellitbilder som  amerikanska myndigheter har gjort visar inga tecken på att en explosion ska ha ägt rum där kontakten med flygplanet bröts, uppger Reuters. Samtidigt poängterar man att det inte går att utesluta någon potentiell orsak för kraschen, exempelvis tekniska fel, terror eller att någon i besättningen medvetet kan ha kraschat planet.

På Kairos och Paris flygplats samlades oroliga anhöriga under dagen i väntan på besked om planet.

Av de 66 personerna ombord ska tre vara säkerhetspersonal och sju besättningsmän. Egyptair har gått ut med nationaliteterna på samtliga passagerare, bland annat fanns 30 egyptier och 15 fransmän ombord. Utöver det fanns två irakier, en britt, en belgare, en kuwaiter, en saudier, en sudanes, en portugis, en algerier, en kanadensare och en tchadier ombord, skriver bolaget på sociala medier. 

Varken UD eller Egyptair har uppgifter om svenska passagerare. 

Skärmdump från flighradar24.com visar flygplanets senast kända position.

Strax före klockan 19 på torsdagskvällen meddelade EgyptAirs vice ordförande Ahmed Adel till CNN att man hade hittat vraket i sökområdet utanför den grekiska ön Karpathos. Men han gick inte in på några detaljer kring fyndet eller om det hade framkommit någon orsak till kraschen.

– Det kan finnas flera orsaker till kraschen, säger han till amerikanska tv-kanalen CNN.

Någon timma senare meddelade alltså Greklands chef för luftfartsmyndigheten Athanasios Binis att uppgiften inte stämde. Kort därpå dementerade även Egyptairs Ahmed Adel sin tidigare uppgift om vrakfyndet.

– Vi korrigerar uppgiften om att vraket har hittats, säger Adel till CNN.

Nästan ett dygn efter att flight MS804 försvann från radarn över Medelhavet finns det således varken några spår efter planet, eller förklaringar till vad som har hänt. 

Egypten har på kort tid drabbats av flera allvarliga flygolyckor.

I slutet av oktober förra året omkom 224 personer när en bomb fick ett ryskt passagerarplan från Sharm el-Sheikh till S:t Petersburg att störta i Sinai. Källor insatta i utredningen har pekat ut en mekaniker på Egyptair som den som planterade bomben på flygplanet.

I mars i år kapades ett av Egyptairs plan från Alexandria till Kairo, och tvingades landa i Cypern.

https://twitter.com/EGYPTAIR/status/733140379034386433