Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Flygvapnet: Vi är väl förberedda

Svenska Gripenplan står beredda att sättas in över Libyen vid en Nato-förfrågan. Uppgiften blir i så fall att upprätthålla flygförbudszonen över landet, men de kan också komma att attackera Gaddafis styrkor på marken.

– Många av uppdragen blir nog enklare än det vi övar. Men pressen på piloten är oändligt mycket större, säger Hans Einerth, överstelöjtnant i flygvapnet.

– Vi tycker att vi är väl förberedda för den här typen av uppdrag.

Om Gripenplanen sätts in över Libyen får de samarbeta med amerikanska F 15- och F 16-plan, brittiska Tornados och franska Mirage och Rafale. Gripen är mer all round när det gäller jakt, attack och spaning, enligt överstelöjtnant Hans Einerth vid flygvapnet.

F 15 och Tornados är tyngre än Gripen, har längre räckvidd och kan ta större bomblast. Storleksmässigt är Gripen mest likt F 16.

Gripen kan vara i luften upp till åtta timmar, men uppdragen kommer sannolikt att vara tre till fyra timmar.

För att skydda sig mot luftvärn så har Gripen ett telekrigssystem ombord som upptäcker fientliga robotar. Genom att automatiskt sända ut radarstörning, fälla metallremsor och facklor kan radarstyrda respektive värmesökande robotar avledas.

– Kombinerar man detta med att piloten gör en undanmanöver så har man god överlevnad mot många luftvärnssystem, säger Einerth.

Ett annat hot är eventuella kvarvarande libyska stridsflygplan av typen Mig 25 eller Mig 23, byggda på 80-talet.

– Vi har både radarjaktrobotar och en rätt så ny IR-robot (styrd av infraröda strålar). Så vi är väldigt väl rustade för att möta den typen av hot, säger Einerth.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.