Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Flyktingar döda i båtkrock i Turkiet

Flera tiotals flyktingar saknas efter två båtolyckor utanför ön Lesbos.
Flera tiotals flyktingar saknas efter två båtolyckor utanför ön Lesbos. Foto: Reuters

De farliga flyktvägarna över Medelhavet fortsätter att skörda människoliv. Minst 13 personer har omkommit i en båtolycka utanför Turkiets kust och över 20 personer saknas sedan en gummibåt sjunkit utanför grekiska Lesbos.

Minst 13 av 46 flyktingar ombord omkom när den upplåsbara gummibåten de färdades i krockade med en färja utanför Turkiets kust. Fyra av de omkomna var barn. Offrens nationalitet är inte känd.

Gummibåten var på väg från den turkiska hamnstaden Canakkale till den grekiska ön Lesbos. Minst 20 personer har räddats från båten, men flera saknas fortfarande, enligt nyhetsbyrån Dogan.

En av de överlevande, Haseen, berättade för nyhetsbyrån AFP hur de försökte signalera med ficklampor och mobiltelefoner i mörkret när de såg färjan komma emot deras gummibåt.

– Men de såg oss inte, säger han till AFP.

De panikslagna passagerarna kastade sig då i vattnet.

– Vi förlorade barnen. Vi kunde inte se dem i mörkret, säger Haseen.

Olyckan var den andra utanför Lesbos på söndagen. I den saknas 26 personer sedan deras gummibåt sjunkit, säger kustbevakningen till nyhetsbyrån Reuters. 22 personer från båten har samtidigt kunnat räddas.

Räddningsinsatser och förlisningar inträffar nästan dagligen utanför de grekiska öarna. Tusentals människor, från länder som Irak, Syrien och Afghanistan, flyr över havet från Turkiet för att ta sig norrut i Europa. Flyktingsmugglare kräver tusentals kronor för den farliga resan som ofta sker i överlastade gummibåtar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.