Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Flyktingar kan skickas tillbaka till Turkiet

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk träffade i går Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Istanbul.
Europeiska rådets ordförande Donald Tusk träffade i går Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Istanbul. Foto: Yasin Bulbul AP

EU hoppas kunna skicka tillbaka stora skaror flyktingar till Turkiet. En ny uppgörelse mellan EU och Turkiet börjar ta form, men vad regeringen i Ankara får i utbyte är oklart.

Inför EU-toppmötet med Turkiet på måndag vill EU ha en ny uppgörelse som leder till att strömmen av flyktingar till Grekland minskar dramatiskt.

Det ryktades under fredagen om ett genombrott i förhandlingarna och att regeringen i Ankara går med på att ta tillbaka ett stort antal flyktingar.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk hoppas på ”en mekanism som innebär att ett omfattande antal migranter snabbt kan skeppas tillbaka”, förklarade han efter torsdagens möte med Turkiets premiärminister.

Samma dag sade Nederländernas premiärminister Mark Rutte, som leder EU:s rullande ordförandeskap, att han siktar på att antalet flyktingar som kommer till Grekland via Turkiet ”ska ned till noll”.

EU-kommissionen påstår också att en förändring redan är på gång.

– Vi börjar se resultat, sade EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos under en presskonferens i Bryssel på fredagen.

Avramopoulos pekade bland annat på att en första grupp med 308 flyktingar från nordafrikanska länder skickades från Grekland till Turkiet i onsdags. Han hoppas på en ”omfattande omfördelning inom de närmaste dagarna”.

Grekland har redan slagit fast att Turkiet är ett så kallat ”säkert tredjeland”. Därför anses flyktingar kunna skickas tillbaka till Turkiet eftersom de kan ansöka om asyl där.

Det handlar alltså än så länge inte om den mer känsliga frågan om Turkiet också ska räknas som ”säkert ursprungsland”, vilket EU-kommissionen vill.

Sverige har hittills bromsat ett sådant beslut, eftersom det skulle innebära att till exempel kurdiska flyktingar från Turkiet kan skickas tillbaka.

Statsminister Stefan Löfven försäkrade under fredagens samråd med riksdagens EU-nämnd att toppmötet på måndag inte ska ta ställning till om Turkiet ska sättas upp på EU-listan över så kallat ”säkra ursprungsländer.”

– Den frågan är inte aktuell, hävdade Löfven.

Men någonting har hänt i relationen mellan EU och Turkiet. Bland annat har det skett en första utbetalning av EU:s sedan tidigare utlovade stöd på sammanlagt 3 miljarder euro, motsvarande knappt 30 miljarder kronor.

Vi börjar se resultat.

Enligt kommissionen handlar det om 55 miljoner euro som ska gå till syriska skolbarn i Turkiet och om 40 miljoner euro till FN:s matprogram i turkiska flyktingsläger. Turkiet har också uppfyllt delar av det EU-avtal som redan finns. Sedan den 15 januari har till exempel syriska flyktingar fått rätt att arbeta i Turkiet, även om det bara hade lämnats in 15 sådana ansökningar fram till den 15 februari.

Men för att säga ja till stora skaror migranter och flyktingar vill Turkiet säkert har mer av EU.

Vad Ankara kräver är oklart. Ett förslag som förs fram av både Tyskland och Turkiet är att EU skulle ta emot flyktingar från Syrien direkt från turiska flyktingläger. Det skulle också vara ett sätt att öppna legala vägar in i EU för människor som har ett uppenbart behov av skydd.

Turkiet vill också ha tydligare politiska utfästelser från EU. Regeringen i Ankara vill öka takten i de pågående förhandlingarna om EU-medlemskap och kräver också att turkiska medborgare ska kunna resa till EU utan visum.

Sådana viseringslättnader har Frankrike hittills bromsat. Och trots att förhandlingarna om medlemskap formellt sett pågår kan Turkiet inte bli EU-medlem om inte landets auktoritäre president Erdogans styre förändras.

Fakta: Detta vill EU

EU har olika former av avtal med Turkiet som innebär att flyktingar kan skickas tillbaka dit

1 Återtagandeavtalet som ska träda i kraft sommaren 2016. Människor som har sökt skydd i EU men fått nej ska skickas tillbaka till Turkiet om de närmast kom därifrån.

2 EU-kommissionen vill också att Turkiet ska betraktas som ett ”säkert ursprungsland” där människor inte utsätts för tortyr eller förföljelser och dit asylsökande i princip ska kunna skickas tillbaka direkt. Sverige säger nej till detta.

3 Frågan är dessutom om Turkiet är ett ”säkert tredjeland”, dit flyktingar från andra länder omedelbart kan skickas tillbaka från EU för att få sina ansökningar om asyl prövade där. Grekland betraktar redan Turkiet som ”säkert tredjeland”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.