Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Flyktingar reser till Tyskland inför danska beslagshotet

Det danska förslaget om att beslagta flyktingars smycken och kontanter verkar redan ha effekt. DN har träffat flyktingar som nu tar tåget tillbaka till Tyskland. Samtidigt växer kritiken mot förslaget.

Arash Salehin, Farzad Barzegar, Arman Nazari och Aroon Khlili visar sina nyinköpta biljetter inne på Köpenhamns råkalla centralstation. Över oss vajar en parad av danska rödvita flaggor. Men i Danmark känner de sig inte välkomna. I  kväll bär det av till Flensburg i  Tyskland.

– Polisen i Danmark är inte bra, den är fascistisk. De säger att de ska ta våra smycken och pengar och har redan kollat vad vi har, säger Arash Salehin.

Farzad Barzegar visar berlocken på sitt halsband. Den är av guld, säger han, och berättar att han ska ha fått det av sin mamma.

– Men polisen ville ta halsbandet, jag fick kämpa för att behålla det.

De fyra kommer från Iran och en av dem, Arash Salehin, har redan ansökt om asyl i Danmark. Men han tänker inte vänta och se om han får stanna. Danmark var inte som de hade trott.

– Det är bättre i Tyskland, bättre bemötande, polisen är snällare och möjligheterna att jobba bättre.

Deras beslut att lämna Danmark är ett tecken på att landets intensiva signalpolitik verkar lyckas. Danmark har ända sedan flyktingar började strömma in till Europa tydligt meddelat att man vill ta emot så få som möjligt.

Annonser i bland annat libanesisk press har satts ut för att visa vilka tuffa regler landet har och när Sverige beslutade om strängare flyktingpolitik skruvade Danmark åt tumskruvarna ytterligare.

I ett paket på 34 förslag ska reglerna för flyktingar bli ännu stramare. Framför allt väcker förslaget om att den danska polisen ska beslagta flyktingarnas ägodelar stora rubriker. Kontanter och allt som är värt över 3 000 danska kronor ska konfiskeras.

Förslaget ska slutbehandlas den 26 januari, men nu växer kritiken.

Bland annat har den danske författaren Christian Mørk i protest skickat sin farmors ring till Danmarks invandrings- och integrationsminister Inger Støjberg. ”Såvitt jag vet blev min gammelmormor inte ombedd att lämna över sina värdesaker vid gränsen. Med tanke på alla de som nu är på väg att utsättas för denna skymf skickar jag dig därför min farmors ring”, skriver Mørk, vars släkt kom till Danmark som flyktingar från Ryssland, i brevet. Och författaren har fått sällskap av flera andra danskar som har skickat in smycken till ministern.

Även den danske polisen Jacob Nielsen har fått stort stöd för sitt inlägg på Facebook där han konstaterar att han inte blev polis för att plundra flyktingar på deras ägodelar.

”Föreställer sig regeringen att jag ska stå vid gränsen och peta ut guld ur munnen och underkläderna på dem, när de försöker dölja det sista de har?”, skriver Jacob Nielsen i inlägget som har delats över 21 000 gånger.

Och uppmärksamheten sprider sig långt utanför Danmarks gränser. Ansedda Washington Post jämför i en artikel tilltaget med nazisternas konfiskering av judarnas ägodelar under andra världskriget.

Men Inger Støjberg, som representerar konservativa Venstre, verkar orubbad.

– Vi har en princip i Danmark att om man kan så försörjer man sig själv, har hon sagt.

Det som samlas in är tänkt att bidra till finansieringen av de asylsökandes uppehälle i Danmark.

Foto: Lotta Härdelin

”Jag gör det jag blir tillsagd. Om jag får i uppdrag att ta guldplomber ur flyktingars tänder så gör jag det”, säger polisen Michael Hansen. Foto: Lotta Härdelin.

Tillbaka på Köpenhamns centralstation träffar vi polismannen Michael Hansen. Med en fjärrkontroll styr han vilka som får komma igenom svängdörrarna till polisstationen med skottsäkra fönster inne på Hovedbanegården. Han rycker leende på axlarna åt förslaget. Som polis gör han bara vad han är tillsagd, menar han.

– Om de så säger att vi ska dra ut guldplomberna på flyktingar så gör jag det. Som polis kan jag inte ha någon åsikt, utan följer bara vad lagen säger.

Inte heller när han för en stund tar av sig uniformen och funderar som privatperson ser han några större problem med förslaget.

– Om flyktingar kommer till Sverige eller Danmark med en stor bunt pengar och man samtidigt tänker på vad det kostar att ta emot dem så tänker jag ”kör, ta det de har”.

Fakta:

I Danmarks nya strängare regler för flyktinginvandring ingår bland annat kortare tillfälliga uppehållstillstånd, hårdare krav på anhöriginvandring och tuffare krav för permanenta uppehållstillstånd.

Den danska regeringen får också rätt att stänga gränsen mot Tyskland.

Tillåtelse ges att konfiskera flyktingarnas tillgångar på kontanter och ägodelar värda mer än 3 000 danska kronor. Undantag ska ges för vigselringar och mobiltelefon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.