Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-25 13:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/flyktingarna-fast-i-limbo-pa-de-grekiska-oarna/

Världen

Flyktingarna fast i limbo på de grekiska öarna

Bild 1 av 4 Aminen Ismael (46) berättar att hon sover med kniv för att känna sig tryggare i Souda läger på Chios, Grekland.
Foto: Andrea Brask
Bild 2 av 4 Souda ligger i en gammal vallgrav och omges av höga murar på båda sidor. Det finns endast en väg in och en väg ut.
Foto: Andrea Brask
Bild 3 av 4 Aminen Ismael tittar ut över havet när barn och ungdomar från Souda flyktingläger svalkar sig på den steniga stranden.
Foto: Andrea Brask
Bild 4 av 4 Till skillnad från Souda omringas flyktinglägret Vial, som ligger uppe i bergen, av höga och vassa stängsel.
Foto: Andrea Brask

• 2015 inträffade den värsta flyktingkrisen som Europa skådat sedan andra världskriget. När desperata människor började fly var hela världens ögon riktade mot de grekiska öarna.

• Sedan stängde EU sina gränser och nu – snart två år senare – lever 13.000 människor kvar i överfulla läger på öarna i ett limbo.

• Många mår psykiskt dåligt och standarden i lägren är undermålig. Särskilt kvinnor är utsatta, rädda för stöld och övergrepp.

• DN:s Marianne Björklund och Andrea Brask har återvänt till de grekiska öarna.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in