Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Flyktingbilden som skakar världen

På bilder som spreds via nyhetsbyrån Reuters syns hur en pojke, som i turkiska medier identifieras som treårige Aylan från Kobanae, spolats upp på stranden.
På bilder som spreds via nyhetsbyrån Reuters syns hur en pojke, som i turkiska medier identifieras som treårige Aylan från Kobanae, spolats upp på stranden. Foto: Nilufer Demir/Reuters

”Stanna upp ett ögonblick och föreställ dig att det här är ditt barn, som drunknat i dag på flykt från kriget i Syrien för säkerheten i EU.”

Så skriver Peter Bouckaert, nödhjälpschef och krissamordnare vid människorättsorganisationen Human Rights Watch som på onsdagseftermiddagen lade ut bilden på Twitter.

På den bilden och på andra bilder som spreds över världen på onsdagen via nyhetsbyrån Reuters syns hur en drunknad pojke i t-tröja och kortbyxor som spolats upp på stranden vid turistorten Bodrum i Turkiet bärs bort av en turkisk räddningsarbetare.

I turkiska medier identifierades pojken som Alan, 3 år, kurd från Kobane i norra Syrien, nära turkiska gränsen. Hans mor och femårige bror ska också ha drunknat medan fadern uppges ha överlevde.

Den döde pojken,  hans mor och bror är tre av minst tolv personer som drunknade när två båtar med minst 23 flyktingar från Syrien, på väg från Akyarlar nära Bodrum Beach i Turkiet till den grekiska ön Kos, kapsejsade på onsdagsmorgonen. Bland de döda finns minst fem barn och en kvinna.

Bilderna aktualiserar ännu en gång den pågående flyktingkrisen i Europa, där tiotusentals flyktingar är på väg från Syrien, Afghanistan, Pakistan och från Afrika mot Europa och EU. Hittills i år har omkring 2.500 personer drunknat i Medelhavet på sin färd i undermåliga och överlastade båtar. Samtidigt har över 200.000 personer klarat färden över havet. Enligt BBC har över 160.000 av dem kommit till Grekland.

Även bland dem som klarar färden över Medelhavet och kommer fram till Europa och EU krävs liv. Senast förra veckan rapporterades om 71 flyktingar som kvävts till döds i en lastbil som övergivits på en motorväg i Österrike.

Huvuddelen av de tiotusentals som nu som anländer till Grekland, ofta just från Turkiet, försöker ta sig vidare upp genom Makedonien och Serbien till EU- och Schengenlandet Ungern.

Många av de flyende vill fortsätta genom Ungern, oavsett om de registrerats som asylsökande där eller inte. På järnvägsstationen i Budapest väntar tusentals flyktingar på att försöka ta sig med tåg mot Tyskland eller Österrike.

EU-ledarna, som haft återkommande krismöten om flyktingfrågan under sommaren, kommer att mötas på nytt i Bryssel den 14 september.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.