Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Flyktingboenden i Tyskland attackeras och bränns ned

Würzburg. Ytterligare två orter i Sachsen kan tillfogas till den skammens lista som sedan tidigare består av Heidenau och Freital. I fredags försökte en mobb stoppa en buss med flyktingar i Clausnitz och natten till söndagen uppstod en brand i en kommande flytkinganläggning i staden Bautzen.

Clausnitz är en litet samhälle med runt 1.000 invånare i höglänta området vid gränsen till Tjeckien.

I fredags kväll försökte ett hundratal invånare att stoppa en buss med tjugo flyktingar; tio kvinnor, fem män och fem barn.

Vägen blockerades av bilar och en traktor, busspassagerarna togs emot med talkörer som ”Åk hem” eller ”Vi är folket” (”Wir sind das Volk”).

En video cirkulerar på nätet som visar hur bussen är omringad av aggressiva Clausnitz-bor och hur en liten pojke i bussen ser vettskrämd ut vid anblicken av de blivande grannarna.

Flyktingar skulle bo i ett hus som stått tomt sedan länge i avfolkningsbygden.

Läs mer: Därför växer hatet mot främlingar i flyktingströmmarnas Tyskland

En annan video visar hur en polis brutalt lyfter in en pojke från bussen till huset. Den lokale polischefen försvarade senare åtgärden med att pojken hade provocerat mobben med sina gester och den tjänstgörande polisen ville förhindra att det hela eskalerade.

Det inträffade är inte hela sanningen om Clausnitz. Frankfurter Allgemeine Zeitung rapporterar att några invånare dagen därpå planerade en välkomstfest för de nyanlända.

Clausnitz ligger söder om Dresden i delstaten Sachsen där de flyktingfientliga stämningarna kommit till uttryck i de återkommande Pegida-demonstrationerna som lockar deltagare från hela delstaten.

Tidigare har upplopp mot flyktingar ägt rum i andra Sachsen-orter som Heidenau och Freital.

Öster om Dresden ligger staden Bautzen med 40.000 invånare.

Sent natten till söndagen uppstod en brand i ett före detta hotell som inom kort ska ge flyktingar tak över huvudet.

Enligt rapporterna ska branden ha mötts av jubel från en hop människor som följde brandmännens arbete med att släcka lågorna.

Polisen uppgav på söndagen att branden med all sannolikhet var anlagd.

Händelserna i Clausnitz och Bautzen har fördömts av flera politiker, däribland regeringschefen i delstaten Sachsen, kristdemokraten Stanislaw Tillich.

– Det är inte människor som gör något sådant, det är förbrytare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.