Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Flyktingbostäder ställs in efter hot

Debatten för och emot flyktingar i Dresden pågår inte bara i samband med de omtalade måndagsdemonstrationerna. På onsdagen blev det känt att planerna på att göra om ett hotell till flyktingbostäder ställs in på grund av hot.

Det fyrstjärniga hotellet Prinz Eugen ligger bara några hundra meter från Elbe-stranden i Dresden-stadsdelen Laubegast.

Laubegast med sina stora villor och många träd kan utan tvekan betecknas som en typisk borgerlig idyll.

När det i höstas blev känt att Prinz Eugen skulle upphöra som hotell och i stället ge 94 flyktingar tak över huvudet var det slut med idyllen – två föreningar grundades, en för och en emot.

Den förening som var emot vann en seger på onsdagen – då blev det känt att den hotellkedja som äger Prinz Eugen bryter kontraktet med Dresden.

Ägaren hänvisar till alla hot i sociala medier.

– Vi är naturligtvis glada över resultatet, även om vägen dit var felaktig, säger Kenneth Köth, han är ordförande i föreningen Mein Laubegast och tar avstånd från hoten.

Kenneth Köth säger att det fanns flera skäl till att man var emot idén om att göra om Prinz Eugen – ett var det högerextrema partiet NPD.

– Det finns en hel del NPD-are i området, men stadsförvaltningen hade trots det inte planerat för några extra säkerhetsåtgärder.

Och ni befarade att det skulle bli bråk?

– Risken finns hela tiden.

Kenneth Köth tillägger att många av invånaren också var rädda för att kriminaliteten skulle öka på grund av flyktingarna.

– Man måste ta rädslan på allvar, oavsett om den är berättigad eller inte, säger ordföranden.

I går kväll var det meningen att stadsförvaltningen skulle ha samlat motståndarna och förespråkarna till ett första rundabordssamtal, men det ställdes in eftersom staden vid det laget redan fått beskedet från hotellägaren.

Claus Dethleff är talesman för föreningen Laubegast ist bunt (Laubegast är färgglatt) och när DN ringer säger han att redan talat med flera tyska medier under dagen.

– Signalen utåt är katastrofal. Dresden blir känt som en främlingsfientlig stad, inte bara i Tyskland, säger han.

Sedan ett par månader står Dresden i centrum för flyktingdebatten på grund av de återkommande så kallade Pegida-demonstrationerna på måndagarna.

Pegida (Patriotiska européer mot islamiseringen av västerlandet) samlade senast i måndags rekordmånga deltagare i sin så kallade spatziergang (promenad) – enligt polisen var det mer än 25.000 personer som kom mot 18.000 förra måndagen.

Claus Dethleff ser förstås ett samband mellan protesterna mot Prinz Eugen-planerna och Pegida.

– Det värsta är att det fortsätter med protester mot flyktingbostäder i andra stadsdelar. Några tolkar det som hänt i dag som att är man tillräckligt högljudd och tillräckligt jävlig så får man sin vilja igenom, säger han och berättar att han även han fått ta emot hotfulla mejl.

Kenneth Köth på motståndarsidan säger att han aldrig deltagit i någon Pegidademonstration och inte heller de andra i styrelsen.

– Men jag kan förstå de Laubegastbor som gör det. De ser det som sitt enda sätt att göra sig hörda. Och vi tänker jobba vidare för att stadsförvaltningen ska börja lyssna på medborgarnas synpunkter.

Och vart ska de flyktingar ta vägen som inte får plats på Prinz Eugen?

– Vi har föreslagit ett alternativ, det är en fastighet som tidigare använts i liknande sammanhang. Den behöver dock rustas upp, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.