Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Flyktingkrisen har gett Orbán rekordhöga opinionssiffror

Budapest. Den ungerske regeringschefen Viktor Orbán är den politiska vinnaren i flyktingkrisen. När han flyger till dagens toppmöte i Bryssel har han vinden i ryggen i form av rekordhöga opinionssiffror. Krisen har blivit hans livsluft.

För ett halvår sedan stod den ungerska gränsstaden Röszke i fokus, kulmen nåddes i mitten av september när gränsen mot Serbien stängdes och ungersk polis satte in vattenkanoner och tårgas mot flyktingarna. I dag har normaliteten återvänt till den lilla staden.

Majsfälten dit flyktingarna anlände efter att ha vandrat längs en järnvägsräls över den serbiska gränsen ligger nyplöjda och väntar på våren.

De enda resterna från sensommarens kaos är de rosa, blå och gula plastkorkarna från flyktingarnas vattenflaskor som ligger kvar på marken.

En godsvagn blockerar rälsen vid gränsen till Serbien, det går inte att krypa under eftersom taggtråd med rakbladsvassa eggar lindats runt vagnens front.

På ömse sidor om vagnen löper gränsstängslet, utposterade poliser och tungt beväpnade soldater syns på långt håll.

Det händer att flyktingar forcerar stängslet på olika vis. Det är de som stoppats vid gränsen till Makedonien och som i stället tagit vägen över Bulgarien och Serbien.

– Förra onsdagen grep polisen 104 personer, det var den högsta siffran på flera månader, berättar Erno Simon, talesman för FN:s flyktingorgan UNHCR i Budapest.

De som ertappas med att försöka klippa sönder stängslet kan dömas till flera år i fängelse eller utvisning.

– Än så länge har ingen dömts till fängelse och Serbien tar inte emot dem som utvisas. När de släpps lämnar de flesta Ungern så fort de kan.

Några av dem som grips förs till flyktinglägret i Biscke några mil utanför Budapest.

Journalister har inget tillträde, några män från Pakistan kommer dock gående längs vägen utanför lägret och berättar hur de hamnat här.

– Killen som skulle hjälpa oss genom Serbien hittade inte. Han dumpade oss på en väg och försvann. Plötsligt kom 20–25 ungerska soldater och grep oss. Nu får vi söka asyl och se vad som händer, säger en 35-årig man som inte vill uppge sitt namn.

På det stora hela finns det knappt några flyktingar i dagens Ungern, det är som natt och dag jämfört med situationen före gränsstängningen.

För regeringschefen Viktor Orbán och hans nationalkonservativa parti Fidesz står det rådande läget också i bjärt kontrast till hur det var för ett år sedan.

Då plågades regeringen av en rad korruptionsaffärer, man hade haft en diplomatisk konflikt med USA och fått hård kritik för sina kärnkraftsaffärer med Putins Ryssland.

Opinionssiffrorna dalade, Fidesz förlorade sin två tredjedelars-majoritet i parlamentet efter ett fyllnadsval och det högerextrema Jobbik vann terräng.

Under våren började Fidesz något som liknande en kampanj i flyktingfrågan.

I en ”nationell konsultation” fick ungrarna i en enkät svara på hur de ville att regeringen skulle tackla situationen. Enkäten fick kritik för att bestå av ledande frågor.

Lite senare sjösatte regeringen en stor affischkampanj med uppmaningar till flyktingarna som ”Du får inte ta jobben från ungrarna” eller ”Du måste respektera vår kultur”.

Flyktingarna hade svårt att ta till sig budskapet. Texterna var på ungerska och uppenbarligen riktade till de egna väljarna.

Under sommaren följde sedan det uppmärksammade stängselbygget längs den 17 mil långa gränsen mot Serbien.

Fidesz har belönats med rekordhöga opinionssiffror. När den ungerske regeringschefen Viktor Orbán anländer till dagens toppmöte i Bryssel kan han hävda att han har ungrarna bakom sig.

För hans motpol i flyktingkrisen, den tyska förbundskanslern Angela Merkel, är läget det motsatta. Hon brottas med svaga opinionssiffror och oenighet i det egna leden.

Regeringspartiet Fidesz har inte heller någon förståelse för västländernas agerande i flyktingkrisen.

När Fidesz kongressade strax före jul antog partiet en deklaration där det hette att beredvilligheten att ta emot flyktingar var ”hycklande”.

Fidesz skriver att bakom det högljudda talet om humanitet döljer sig de verkliga skälen; ”att skaffa billig arbetskraft till den europeiska ekonomin, att rekrytera massor av nya väljare till de vänsterliberala partierna och att tvinga in EU:s medlemsländer under en central byråkrati”.

Róbert László vid tankesmedjan Political Capital i Budapest säger att Fidesz fattade ett överlagt beslut när man valde sin radikala väg i flyktingfrågan. Det handlade om att tränga bort det högerextrema Jobbik.

– Jobbik kunde helt enkelt inte vara radikalare.

Så flyktingpolitiken är driven av inrikespolitiska hänsyn?

– Ja och nej. Som alla partier har Fidesz fokus på kommande val. Det är inte den enda orsaken, för Orbán och Fidesz passar linjen helt och fullt med den politik man fört de senaste fem åren, säger Róbert László.

Flyktingkrisen har blivit Fidesz livsluft, normaliteten är snarare ett hot. Då riskerar nya härvor att komma i dagern. Ett exempel är en aktuell skandal som handlar om hur en nära rådgivare till Viktor Orbán hyrt tavlor för en struntsumma av ett museum för att hänga dem i sin bostad.

I flyktingfrågan är det senaste utspelet en ändring i författningen som ska ge regeringen oinskränkta befogenheter i händelse av ett terrorhot.

– Fidesz skulle i och för sig gärna ha en sådan ”super power”, men de verkar inte vara beredda att driva det genom i parlamentet. Det handlar nog mer om att hålla flyktingkrisen var som ämne på agendan., säger Róbert László.

Fakta.

Fidesz får 48 procent

Det ungerska opinionsinstitutet Ipsos presenterade på onsdagen en mätning där regeringspartiet Fidesz får 48 procent av sympatierna bland de aktiva väljarna – det är ett plus på sju procentenheter sedan den förra mätningen i september.

Samtidigt har det högerextrema partiet Jobbik tappat nio procentenheter och hamnar på 17 procent.

Socialistpartiet MSZP får 15 procent (-2).

Fidesz har regerat sedan 2010.

Cirka 500 fick asyl 2015

Förra året sökte cirka 177 000 personer asyl i Ungern och ännu fler passerade landet illegalt. Merparten av de som sökte asyl gjorde det under tvång och hann lämna landet innan ärendena slutfördes.

Knappt 500 personer fick asyl. De får skriva ett så kallat integrationskontrakt med staten och får bidrag som minskas successivt under de kommande två åren. Frivilligorganisationerna spelar en stor roll för att skaffa bostäder åt flyktingarna och lära dem ungerska.

Den ungerska migrationsmyndigheten uppger att i dag befinner sig 698 asylsökande på landets öppna flyktinganläggningar och 426 personer är gripna och vistas på slutna anläggningar.

De ungerska siffrorna kan jämföras med ”välkomstkulturens” Tyskland där 1,1 miljoner registrerades som flyktingar i fjol och 476 000 personer sökte asyl.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.