Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-26 23:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/flyktingkrisen-sa-kan-du-hjalpa/

VÄRLDEN

Flyktingkrisen – så kan du hjälpa

06:54. Räddningsbåten Phoenix patrullerar Libyens kust för att rädda flyktingar som försöker fly över havet. Som första skandinaviska team är DN med på den dramatiska turen.
Bild 1 av 7 Flyktingarna får flytvästar och förs sedan över till räddnings­fartyget med hjälp av en mindre båt. ­”Kvinnor och barn först!”
Foto: Nicklas Thegerstrom
Bild 2 av 7 ”Den största utmaningen är vädret. Men det är också viktigt att de nödsatta håller sig lugna och inte får panik”, säger Marco Cauchi, räddningsledare och säkerhetsansvarig ombord på fartyget ”Phoenix”.
Foto: Nicklas Thegerstrom
Bild 3 av 7 I en tio meter lång, uppblåsbar gummibåt har 98 människor samsats under tolv timmar. DN möter dem ett trettiotal sjömil från Libyens kust.
Foto: Nicklas Thegerstrom
Bild 4 av 7 Flyktingarna hämtas i omgångar. Väl ombord får de en vit värmedräkt, ­vattenflaskor och medicin mot sjösjuka, om de behöver. Nu väntar den långa resan till Italien.
Foto: Nicklas Thegerstrom
Bild 5 av 7 John Keke, 22, har flytt undan Boko Harams terror i Kano i Nigeria. Han hoppas på ett lugnare liv i Italien: ”Jag är otroligt ­lättad. Nu vill jag arbeta som snickare i Italien”, säger han.
Foto: Nicklas Thegerstrom
Bild 6 av 7 Efter sammanlagt tre dagar till havs stiger migranterna i land i hamnstaden Vibo Valentia i Italien. Där registreras de och får genomgå hälsokontroller.
Foto: Nicklas Thegerstrom
Bild 7 av 7 Kvinnorna och familjerna skickas med buss till en flyktingförläggning i Turin, medan de ensamma männen förs till andra städer.
Foto: Nicklas Thegerstrom

Över 2.000 människor har hittills i år ha dött när de försökt ta sig över Medelhavet i jakt på ett bättre liv i Europa enligt flyktingorganisationen IOM. Flera hjälporganisationer arbetar på olika sätt för att förbättra situationen. Här finns information om några av dem och hur du kan stödja deras arbete.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in