Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Flyktings död väcker nya frågor

En flyktings död i Dresden väcker nya frågor i staden som efter de så kallade Pegida-demonstrationerna kopplas samman med främlingsfientlighet. En Berlin-politiker har anmält polisen i Dresden för sättet att utreda fallet.

Den 20-årige flyktingen från Eritrea hittades på tisdagsmorgonen död på innergården till det hyreshus i en Dresden-förort där han delade en fyrarummare med sju andra flyktingar.

Polisen trodde att han avlidit på grund av att han fallit från hög höjd.

Först i samband med obduktionen hittades märkena från flera knivstick och det dröjde till onsdagsförmiddagen innan polisen kunde spärra av brottsplatsen och börja utreda ett eventuellt mord eller dråp.

Volker Beck, talesman i inrikesfrågor för De gröna i förbundsdagen, anklagar Dresden-polisen för ”dilettantism” och gjorde en polisanmälan på torsdagen.

Händelsen får dessutom en extra laddning eftersom det ägt rum just i Dresden där de så kallade Pegida-demonstrationerna pågått sedan i oktober och samlade 25 000 deltagare senast.

Pegida står för Patriotiska européer mot islamiseringen av västerlandet.

– Jag förstår att fallet väcker frågor, säger Dresdens borgmästare Helma Orosz (CDU) i ett uttalande, samtidigt som hon varnar för att spekulera i den ena eller andra riktningen.

Sächsischer Zeitung, en av de lokala tidningarna i Dresden, rapporterar att någon hört sparkar mot flyktingarnas dörr och sett hakkors-klotter i trappuppgången.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.