Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 15:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/flyktingsmugglarna-hanar-eus-atgarder-pa-medelhavet/

Världen

Flyktingsmugglarna hånar EU:s åtgärder på Medelhavet

Foto: Reuters

Flyktingsmugglare hånar Europeiska unionens förslag om att förstöra deras båtar för att stoppa de farliga resorna över Medelhavet, skriver Times. Samtidigt har två kaptener häktats efter tragedin som tog livet av hundratals människor.

Bevisbördan som pekar på en fatal felmanövrering vägde tungt och ledde på fredagen till omedelbar häktning för fiskebåtens två kaptener. De står misstänkta för att i söndags ha orsakat 800 flyktingars död på Medelhavet.

I Catania gick domaren Maria Paola Cosentino, som bedömer förundersökningen och de bevis som finns, omedelbart på kammaråklagare Giovanni Salvis linje. Domstolen bekräftade häktning, vilket i detta fall sker i Catanias stadsfängelse. Här sitter redan i förvar såväl den 24-årige tunisiern som utpekats som kapten av fem vittnen, liksom den äldre 28-årige syriern som förmodats ha varit vice man ombord.

De två har under förundersökningen försökt att lägga skulden på varandra. Den unge tunisiern har förnekat och sagt att han bara var en av hundratals flyktingar ombord.

– Genom en uppenbar felmanöver skall kaptenen ha orsakat olyckan och båten som var enormt överlastad sjönk. Ingen skuld kan läggas på kaptenen för det portugisiska containerfartyget som i timmar hjälpte till med räddningsarbetet, sa åklagare Salvi vid en presskonferens.

Rekonstruktionen av olyckan pågår fortfarande. Ännu har inte alla huvudvittnen hörts. Rätten vill ha fram så många detaljer som möjligt. Det gäller inte bara olyckan, utan även om de svåra missförhållanden som rått ombord under och före avfärden.

Bilden som kommer fram i flera vittnesmål visar på våld och slag och en fullständigt omänsklig behandling, menade åklagare Salvi.

– Om vi vägrat att gå ombord så hade smugglarna dödat oss. För många av oss var det första gången vi överhuvudtaget såg ett hav och därför var vi rädda, säger ett överlevande vittne.

Men att vända om var det inte tal om:

– De slog oss med käppar på huvudet och händerna.

En annan detalj som förundersökningen uppehåller sig vid är att en flykting som befann sig i en gummibåt för att nå fram till den överfulla fiskebåten skall ha dödats. Hans enda skuld att han rest sig upp i båten. Hans döda kropp skall ha kastats i havet.

EU har förklarat krig mot flyktingsmugglarna efter söndagens katastrof då omkring 800 människor drunknade när ett fartyg förliste utanför Libyens kust.

På torsdagens extrainsatta möte kom EU:s stats- och regeringschefer överens om att tredubbla sjöinsatsen Triton på Medelhavet. Dessutom ska smugglarna bekämpas med militära insatser som ska beslagta och förstöra människosmugglarnas båtar för att bryta sönder deras nätverk.

Men åtgärderna möts av – hån.

Det skriver brittiska tidningen The Times som har varit på plats i hamnstaden Khoms i Libyen och pratat med smugglare. EU:s förslag med mer övervakning och militära insatser kommer inte att påverka flyktingströmmarna, menar smugglarna. Även om det tillfälligt kan försvåra deras verksamhet kommer det inte att stoppa desperata människor från att försöka korsa Medelhavet, men då genom att skaffa egna båtar och göra de riskfyllda resorna på egen hand, skriver Times.

Hittills i år har omkring 1.800 vuxna och barn dött när de har försökt ta sig från Nordafrika till Europa i jakten på ett bättre liv.