Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Flyktingströmmen till Grekland slutar inte

Flyktingar i små och överlastade båtar fortsätter att ta sig till Grekland från Turkiet trots EU-ländernas överenskommelse. Från och med i dag skulle de börja att skickas tillbaka till Turkiet. Men så blev det inte.

Söndagen den 20 mars var det datum som EU-länderna och Turkiet hade kommit överens om att börja skicka tillbaka alla flyktingar som tar sig över Egiska havet till Grekland.

Men strömmen av flyktingar fortsätter. Från lördag kväll till söndag morgon anlände 875 flyktingar till de grekiska öarna med förhoppningen att skapa sig ett bättre liv. De flesta från Syrien men också många från Irak och Afghanistan, skriver nyhetsbyrån AP.

Och fler riskerar sina liv för att ta sig vidare från Turkiet till Europa. På lördagen stoppade den turkiska kustbevakningen 320 flyktingar i båtar med kurs mot den grekiska ön Lesbos, skriver nyhetsbyrån Dogan.

På den grekiska sidan väntar man fortfarande. Ännu så länge har Grekland inte de resurser som krävs för att börja skicka tillbaka de tusentals flyktingar som just nu sitter fast i Grekland. 2.300 europeiska experter som ska se till att flyktingarna lämnar Grekland på ett ordnat sätt.

– Avtalet är i kraft. Dess praktiska genomförande återstår att se, säger Giorgos Kyritsis, talesman för den grekiska regeringens centrum för flyktingsamordning till AP.

Alla som kommer till Grekland har rätt att söka asyl där och skickas då inte tillbaka till Turkiet. Men för många är Grekland bara vägen in i Europa eftersom de redan har familjemedlemmar i länder som Tyskland eller Sverige.

Enligt de grekiska myndigheterna befinner sig just nu 48.141 flyktingar i landet, skriver den grekiska tidningen Ta Nea.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.