Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Flytt av omstridd USA-bas i Japan stoppas – tillfälligt

Okinawa.
Okinawa. Foto: Kazuhiko Yamashita/AP

Japanska myndigheter och USA vill flytta en omstridd amerikansk militärbas på ön Okinawa. Men lokalbefolkningen vill att amerikanerna försvinner helt och hållet. Nu har arbetena inför flytten avbrutits – åtminstone tillfälligt.

Den amerikanska militärbasen Futenma på den japanska ön Okinawa har varit omstridd länge. Flygbasen ligger i ett tätbefolkat område, och japanska myndigheter i Tokyo har kommit överens med USA om att flytta basen till ett annat ställe på ön. Okinawa, med 1,3 miljoner invånare, ligger runt 40 mil söder om övriga Japan.

Arbetet på den plats dit basen ska omlokaliseras har redan börjat. Men efter ett domstolsutslag har premiärminister Shinzo Abe i dag, fredag, gått med på att tillfälligt avbryta förberedelserna.

Meningen är att myndigheter och lokalbefolkning under tiden ska få möjlighet till nya samtal – och kanske hitta en kompromiss, skriver sajten Japan Today.

Fredagens besked har föregåtts av en lång rättslig strid. Först överklagade Okinawas lokala styre beslutet att flytta basen. Sedan överklagade Tokyoregeringen Okinawas överklagan. Varpå Okinawa överklagade igen.

Trots fredagens besked om ett tillfälligt stopp för flyttarbetena håller regeringen i Tokyo fast vid planen att basen ska vara kvar på Okinawa, om än på en annan plats, säger premiärministern.

Invånarna på Okinawa är inte alls nöjda med flytten av basen. De vill att de amerikanska soldaterna försvinner helt och hållet från ön.

Orsaken till lokalbefolkningens missnöje är buller och kriminalitet kring basen. När den nya basen byggs befarar man dessutom miljöproblem när en havsvik ska fyllas igen för att en landningsbana ska kunna byggas. Öborna motstånd har också växt sedan amerikanska soldater våldtog en 12-årig flicka i mitten på 1990-talet.

USA har flera baser på Okinawa med sammanlagt 26.000 soldater, skriver BBC. Amerikansk militär har gått med på att flytta upp till 10.000 av dem på 2020-talet till andra Stillahavsbaser på Guam och Hawaii. Men det kan ske först efter att den nu omstridda flygbasen omlokaliserats, säger den amerikanske amiralen Harry Harris enligt Japan Today.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.