Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-23 05:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/flytta-till-sodra-italien-och-oppna-butik-fa-250000-kronor/

Världen

Flytta till södra Italien och öppna butik – få 250.000 kronor

Foto: Janerik Henriksson/TT

En region i södra Italien lockar med tusentals kronor för att få nya företagare att flytta dit. Med ett krav:

– Vi vill att folk ska investera här. De kan starta vilken sorts verksamhet de vill: En brödbutik, en pappersbutik eller en restaurang, säger delstatspresidenten Donato Toma till The Guardian.

Allt fler flyttar från syditalienska regionen Molise – något delstatsmyndigheterna nu vill få stopp på. Planen är att ge folk som flyttar till området 700 euro, knappt 7.500 svenska kronor, i månaden i tre år. Det blir en totalsumma på 25.000 euro, drygt 250.000 svenska kronor.

Men det finns vissa krav. Nykomlingen måste bosätta sig i en by med färre än 2.000 invånare och lova att starta någon form av verksamhet.

– Vi vill att folk ska investera här. De kan starta vilken sorts verksamhet de vill: En brödbutik, en pappershandel eller en restaurang – vad de vill, säger delstatspresidenten Donato Toma till The Guardian.

– Det är ett sätt att andas in liv i våra byar samtidigt som vi ökar invånarantalet.

Dessutom kommer byar med färre än 2.000 invånare att få drygt 100.000 svenska kronor i månaden för att bygga infrastruktur och arrangera nya kulturevenemang.

– Det handlar inte bara om att öka invånarantalet. Människor behöver ha infrastruktur och en anledning att stanna kvar. Annars kommer vi vara tillbaka där vi började, säger Donato Toma.