Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

FN anklagar bägge sidor för syriska krigsbrott

Båda sidor kränker mänskliga rättigheter och bryter mot internationella lagar, fastslår utredare i FN:s senaste rapport om krigföringen i Syrien. Bombningar av sjukhus och massakrer på civila hör till de krigsbrott som dokumenterats.

Rebellstyrkor, som inkluderar islamistiska krigare från utlandet, har gjort sig skyldiga till avrättningar, gisslantagande och beskjutning av civila bostadsområden, enligt rapporten som nyhetsbyrån Reuters har läst.

Den syriska regeringens trupper har enligt FN:s utredare bombat sjukhus, begått massakrer på civila och andra krigsbrott.

De 20 utredarna genomförde 258 intervjuer med flyktingar, avhoppare och andra mellan den 15 maj och 15 juli. Utredarna har inte tillåtits att arbeta på plats i Syrien.

Några säkra fakta om kemvapenattacker anser utredarna inte att de kunnat fastställa. De hänvisar till den särskilda utredning som pågår i den frågan. Resultaten därifrån blir klara på måndag, uppgav Luxemburgs utrikesminister till tysk radio på tisdagen. Utredningen leds av den svenske experten Åke Sällström.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.