Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-08 12:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/fn-att-stoppa-allt-konsbaserat-vald-kostar-som-17-stridsflygplan/

Världen

FN: Att stoppa allt könsbaserat våld kostar som 17 stridsflygplan

Över 6.000 personer från 160 länder har deltagit i konferensen i Nairobi. Demonstranter krävde under tisdagen att kvinnor ges mer makt. Foto: Yasuyoshi Chiba/AFP

Att få slut på allt könsbaserat våld och all mödradödlighet i världen och samtidigt se till att alla kvinnor har tillgång till preventivmedel skulle kosta mindre än vad världens största banker betalade i böter mellan 2012 och 2016. Det konstateras i en ny FN-rapport.

Nu finns en prislapp på att få slut på mycket av det lidande kvinnor utsätts för världen över.

Den ligger på 264 miljarder dollar, eller 2.570 miljarder kronor, har FN:s befolkningsorgan UNFPA räknat ut i samarbete med forskare på tre amerikanska universitet, bland andra Johns Hopkins.

Uträkningen finns i en rapport som lanserats på FN:s stora befolkningskonferens i Nairobi, där fokus denna gång ligger på kvinnors liv och hälsa.

Summan anger hur mycket det skulle kosta att radera ut könsbaserat våld och mödradödlighet och att samtidigt ge alla kvinnor tillgång till preventivmedel fram till år 2030, slutåret för FN:s globala mål.

Prislappen motsvarar enligt FN i runda tal vad 110 av världens dyraste stridsflygplan kostar, och den är lägre än vad världens 20 största banker betalade i böter för regelbrott mellan 2012 och 2016.

Att stoppa allt könsbaserat våld, inklusive könsstympning, skulle kosta motsvarande 400 miljarder kronor, enligt rapporten. Det är vad världen lade ut på biobiljetter förra året.

Att rädda ett barn från att giftas bort kostar knappt 6.000 kronor.

Men har inte stater och organisationer tagit olika initiativ för att åtgärda dessa problem? Jo, men om man räknar bort dessa fattas ändå 2.150 miljarder kronor.

Mindre än hälften av utgifterna skulle krävas för att få ner mödradödligheten till noll i de 120 länder där i dag 99 procent av alla fall sker. Om alla kvinnor fick någon form av professionell assistans under graviditet och förlossning kunde hundratusentals liv sparas varje år.

I analysen från FN och de tre universiteten framgår att det spelar stor roll vad man lägger miljarderna på. Att investera i utbildning flyttar fram positionerna på alla tre problemområdena. Satsningar på hälsa ger en liknande god utväxling.

– Nu vet vi kostnaderna. De här siffrorna är bara en droppe i havet jämfört med de resurser som finns och med det förväntade resultatet. Vad som behövs är den politiska viljan att få jobbet gjort, sade UNFPA-chefen Natalia Kanem till konferensen.

– Jag tycker det är fel att ens referera till detta som en kostnad: det handlar om smarta och billiga investeringar som förändrar kvinnors och flickors liv, deras samhällen och hela världen.

Mer än 6.000 personer från 160 länder har deltagit i konferensen, som pågått under veckan i den kenyanska huvudstaden.

Några stats- och regeringschefer, ministrar och bankchefer har varit med.

Läs mer: Skillnaden i födelsetal har aldrig varit större