Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

FN: Brutala övergrepp i Sydsudan

Regeringstrogna styrkor har dödat minst 114 civila i och omkring staden Yei i Sydsudan, enligt en FN-rapport. Attackerna ägde rum mellan juli 2016 och januari 2017 och soldaterna ska också ha våldtagit, plundrat och torterat.

I rapporten står att attackerna varit oroväckande brutala och att de – precis som på andra håll i landet – tycktes ha kopplingar till etniska motsättningar. Bland annat har det förekommit attacker mot begravningar och kvinnor och flickor har utsatts för sexuellt våld, ofta framför ögonen på sina familjer.

Striderna blossade upp kring Yei i samband med att armén SPLA förföljde den före detta vicepresidenten Riek Machar och några av hans anhängare när de flydde huvudstaden Juba, sydväst genom Yei och in i grannlandet.

En talesperson för militären avvisar FN-rapporten och säger att den saknar grund.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.