Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

FN: Grova övergrepp på Syriens befolkning

De syriska regimstyrkorna har under de senaste tre månaderna begått ”alarmerande” övergrepp på den syriska befolkningen. Detta enligt en oberoende FN-rapport som släpptes på onsdagen.

När FN:s utredare presenterade rapporten i plenisalen i FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève, Schweiz, ledde det till att Syriens representant lämnade salen, uppger AFP.

I rapporten konstaterar man att president Bashar al-Assads regim under de senaste tre månaderna har legat bakom många brott mot de mänskliga rättigheterna.

Bland annat har man avrättat civila, bombarderat städer och genomsökt hus, uppger nyhetsbyrån Reuters.

”Situationen på marken försämras på ett snabbt och farligt sätt”, står det bland annat i rapporten, som baseras på nära 400 intervjuer samt fotografier, videomaterial, satellitbilder och andra dokument.

Man skriver vidare att övergreppen ökar i takt med att ”militariseringen” av landet blir allt tydligare.

”Människorättsövergrepp pågår runtom i landet i en alarmerande omfattning i form av militära operationer mot platser där man tror att desertörer och/eller anhängare till väpnade antiregimstyrkor befinner sig”.

Däremot har man inte kunnat säkerställa vem som låg bakom den uppmärksammade massakern i Hula i maj, där över 100 människor dödades – de flesta civila.

Paulo Pinheiro, huvudansvarig för rapporten, konstaterar dock att ”styrkor lojala till regeringen kan ha burit ansvar för många av dödsfallen”.

Rapporten innehåller också kritik mot rebellsidan. Bland annat är man orolig för att rebellerna utnyttjar barn för att bära medicin, skicka meddelanden och laga mat, vilket utsätter dem för risken att skada sig eller dö.

Några av barnen tros ha tagit sig fram och tillbaka över den turkiska gränsen.

Rebellerna uppges också tortera och avrätta infångade regeringssoldater, samtidigt som man i allt större omfattning använder sig av bomber i kampen mot Bashar al-Assads styre.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.