Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

FN: Hedersmord dödar tusentals

Omkring 5.000 kvinnor dödas varje år i så kallade hedersmord, konstaterade FN på torsdagen och fastslog samtidigt att företeelsen är ett ”extremt symptom på diskriminering av kvinnor”.

”Bedömningar visar att så många som en tredjedel av alla kvinnor i världen någon gång under sitt liv blivit slagna, våldtagna eller blivit utsatta för någon annan form av övergrepp”, sade FN:s människorättskommissarie Navi Pillay i ett uttalande i samband med att hon överlämnade sin årsrapport till FN:s människorättsråd.

Hon konstaterade sedan att det är inom familjen som den sortens våld är vanligast förekommande. Samt att den mest ”extrema formen av övergrepp är den som går under benämningen hedersmord”.

Människorättskommissarien pekade därefter på det faktum att vissa länder i sin lagstiftning ”undantar individer som är skyldiga till hedersmord från straff”.

”Men hedersmord är ingenting som lätt kan sopas åt sidan och avfärdas som en bisarr och udda grymhet som händer någon annanstans”, betonade Pillay och underströk att internationell lagstiftning klart och tydligt säger att det är varje stats skyldighet att skydda kvinnor mot diskriminering.

Exempel på så kallade hedersmord finns överallt i världen, men speciellt har länder i Mellanöstern och södra Asien pekats ut och där är företeelsen vanligast förekommande.

Indien meddelade i februari att man överväger en ny lag för att särskilt skydda kvinnor från hedersmord och införa hårdare straff för förövarna.

Så kallade hedersmord handlar om fall där flickor eller kvinnor mördats av någon av sina familjemedlemmar sedan de exempelvis gift sig mot familjens vilja eller haft en utomäktenskaplig affär och på så vis ”dragit vanära” över familjen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.