Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

FN hjälper polisen att spåra pedofiler på det dolda nätet

Filippinerna har blivit basen för en global industri av sexuella övergrepp mot barn på nätet. Varje vecka tvingas 50. 000 pojkar och flickor utföra sexuella tjänster framför webbkameror och mobiltelefoner. Unicef försöker tillsammans med Interpol, Ecpat och filippinska myndigheterna att stoppa utvecklingen, men förövarna är svåra att komma åt.

Minst 15. 000 filippinska barn utsätts dagligen för övergrepp över internet av pedofiler i väst. Verksamheten är värd miljarder och styrs av kriminella gäng. Oftast är barnens föräldrar inblandade och förhandlar om betalning. Ett sexuellt övergrepp kostar under en hundralapp och kan betalas med kontokort över internet.

Barnen placeras framför en webbkamera och en pedofil på andra sidan jordklotet dikterar övergreppet och ger order om vilka sexhjälpmedel som ska användas. De yngsta barnen är bara några månader gamla.

Lotta Sylwander är chef för FN:s barnfond Unicef och har under tre år arbetat med kartläggningen av de nätbaserade övergreppen. Hon har fått insyn i den skrämmande verklighet som pågår på den ”mörka webben”, eller ”darknet”. Det har hittills varit lätt för förövarna att komma undan.

Det vi har lyckas åstadkomma är att ge nätövergreppen större uppmärksamhet och därmed öka medvetenheten hos allmänheten om vilken smutsig business som pågår.

De kriminella ligorna byter servrar varje dag.

– Det vi har lyckas åstadkomma är att ge nätövergreppen större uppmärksamhet och därmed öka medvetenheten hos allmänheten om vilken smutsig business som pågår. Det är viktigt för att inblandade föräldrar ska förstå att det de utsätter sina barn för är brottsligt och att de kan hamna i fängelse, säger Lotta Sylwander.

Samma sak gäller männen i väst som betalar för övergreppen i direktsändning.

– De tror att de kommer undan för att de sitter framför en dator. Flera uppmärksammade rättsfall, bland annat i Danmark, visar att det är brottslighet de ägnar sig åt, säger hon.

Kartläggningen har lett fram till att ett betalningsföretag delar med sig av uppgifter som hjälper polisen att spåra pedofilerna.

Filippinernas två största internetoperatörer har stoppat tillgången till pornografiska sajter på det öppna internet,

Foto: Unicef Enligt Lotta Sylwander har det blivit mycket tydligt att lagstiftningen är föråldrad.

– Lagarna måste anpassas till den nya tekniken. Dessutom måste åldern för samtycke till sex höjas i Filippinerna. I dag är åldern endast 12 år.

En undersökning som gjorts inom ramen för kartläggningen av nätövergreppen visar att 28 procent av alla pojkar i landet blir sexuellt utnyttjade av sina föräldrar, syskon eller kusiner. Religion eller samhällsklass spelar ingen roll. Att incest är så vanligt utbredd anses vara ett av skälen till att Filippinerna blivit centrum för övergrepp mot barn.

Sannolikt spelar det enligt Lotta Sylwander in att asiatiska barn ofta kan se yngre ut än vad de egentligen är.

På grund av den omfattande prostitutionen som växte upp runt de stora amerikanska militärbaserna finns det också en fungerande infrastruktur för att sälja sexuella tjänster.

Samtidigt som Lotta Sylwander säger att samarbetsprojektet ”tagit sig över den första puckeln” fortsätter verksamheten på ”darknet ”att växa. Av de transaktioner som görs uppskattas mer än hälften innefatta övergrepp på eller människohandel med barn.

Fakta. Thailand står på tur
Lotta Sylwander.
  • Kartläggningen av nätbaserade sexövergrepp mot barn görs av FN:s barnfond Unicef och Filippinernas regering tillsammans med Ecpat och flera ambassader från länder i väst.
  • Utredarna uppskattar att minst 50. 000 barn i veckan utsätts för övergrepp. Antagandet grundar sig på tidigare tillslag mot pedofiler och mätningar av datatrafik.
  • Erfarenheterna från Filippinerna ska användas i bland annat Thailand.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.