Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

FN: IS har 3 500 slavar i Irak

Omkring 3 500 människor hålls som slavar av den extremistiska jihadiströrelsen Islamiska staten (IS) i Irak, enligt en FN-rapport.

Den största delen av slavarna är kvinnor och barn från den yazidiska folkgruppen i landet, samtidigt som ett antal av slavarna utgörs av andra etniska och religiösa minoriteter.

FN har även bekräftade uppgifter om att IS har kidnappat 800-900 barn i den irakiska staden Mosul för religiös omskolning och tvångsanslutning till gruppens väpnade gren.

IS har infört stränga lagar i de områden i Irak och Syrien som gruppen kontrollerar. Lagarna upprätthålls bland annat med hjälp av avrättningar på offentliga platser. FN skriver i rapporten att IS har genomfört omfattande övergrepp som i vissa fall innebär krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och möjligen folkmord.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.