Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-12 12:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/fn-israels-annekteringsplaner-olagliga/

Världen

FN: Israels annekteringsplaner olagliga

Israels planer på att annektera delar av den ockuperade Västbanken är olagliga, enligt FN:s människorättschef Michelle Bachelet.

TT Text

”Annektering är olagligt. Punkt”, skriver Bachelet i ett uttalande, och varnar samtidigt för långtgående negativa konsekvenser om planerna sätts i verket.

Israel vill annektera omkring 30 procent av Västbanken, och premiärminister Benjamin Netanyahu har tidigare angett den 1 juli som datum för att påbörja processen. Landets mäktiga allierade USA gav stöd åt tanken i den fredsplan för Mellanöstern som Trumpregeringen presenterade i januari, men enligt källor i Vita huset råder viss tveksamhet kring frågan.

FN:s generalsekreterare António Guterres har tidigare uppmanat Israel att skrota planerna, som också kritiserats av EU och en rad andra länder.

Ämnen i artikeln

Israel
Palestina
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt