Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

FN: Kemisk substans användes i Syrien

Syrien anklagar västländer för att ha hjälpt "terrorister" använda kemiska vapen i Syrien och säger att samma vapen snart kommer att användas mot Europa. Samtidigt konstaterar FN:s sändebud att man hittat bevis för att kemiska vapen använts i landet.

– Vi upprepar att terroristgrupperna är de som har använt (kemiska vapen) med hjälp av USA, Storbritannien och Frankrike och detta måste stoppas, säger Syriens biträdande utrikesminister Faisal al-Miqdad enligt Reuters.

– Det betyder att dessa vapen snart kommer användas av samma grupper mot Europas folk.

Under onsdagsmorgonen återupptog FN:s vapenexperter med svensken Åke Sellström i spetsen sin inspektion av de misstänkta giftgasattackerna i Syrien. Enligt FN:s sändebud har man redan hittat bevis för att det var en kemisk substans som användes – men de kommer att behöva ytterligare fyra dagar på sig för att slutföra arbetet.

FN-sändebudet Lakhdar Brahimi säger till AFP att det tycks ha varit en kemisk substans som användes den 21 augusti i Syrien med många döda som följd.

– Det förefaller som om någon sorts substans användes som dödade många människor. Hundratals. Definitivt mer än 100, vissa säger 300, vissa säger 600, kanske 1 000, kanske fler än 1 000 människor, säger han, enligt AFP.

På onsdagsmorgonen återupptog FN:s vapenexperter sin inspektion av de orter runt Damaskus där omvärlden misstänker att giftgasattacker ägt rum. I måndags besköts vapenexperternas fordonskolonn men ingen människa skadades.

Dagens inspektion genomförs med sex fordon. Det var oklart var inspektionen skulle inledas.

Parallellt med vapeninspektionerna förbereder Vita huset att, möjligen redan under torsdagen, lägga fram nya fakta rörande den påstådda giftgasattacken.

The Washington Post skriver att Obamaadministrationen tänker offentliggöra ovedersägliga bevis på att president Bashar al-Assad bär ansvaret för det som enligt amerikanska företrädare redan tidigare förklarat vara en bekräftad giftgasattack.

Ett brittiskt resolutionsförslag om Syrien läggs fram i FN:s säkerhetsråd redan under onsdagen. Premiärminister David Cameron säger enligt Reuters att resolutionen fördömer gasattacken, pekar ut al-Assadregimen som ansvarig samt tillåter ”nödvändiga åtgärder för att skydda civila”.

Samtidigt syns fler tecken på att ett militärt ingripande från USA och dess allierade rycker allt närmare. Tidningen The New York Times citerar anonyma källor i Obamaadministrationen som arbetar med planeringen för den väntade attacken.

Där redogör man för möjliga militära mål och vilken effekt en attack kan få. Kritiker frukar för att det kan starta en ny flyktingvåg och leda till terroristattacker från Hizbollah-styrkor i området.

Målet med attacken är ”inte en regimförändring”, uppgav Marie Harf, talesperson vid utrikesdeparetementet. Planen är att en första attackomgång på två dagar ska följas av en paus för att bedöma vilken reaktion den får från Assad-regimen.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att Tysklands utrikesminister på onsdagen har uppmanat alla stater - och särskilt Ryssland - i FN:s säkerhetsråd att ställa sig bakom resolutionen mot Syrien.

Sverige har inte fått någon förfrågan om att delta i ett eventuellt ingripande, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M) till TT. Han ”vill inte spekulera” kring hur Sverige skulle ställa sig till ett USA-lett ingripande utan FN-mandat.

– Man ska försöka att först lösa den här typen av lägen med politik och diplomati. Alla förstår naturligtvis behovet av reaktion och vilja att markera mot den här typen av vapenanvändning, men vår erfarenhet visar att militära svar oftast inte är så enkla och leder inte alltid till de resultat som vi eftersträvar.

Ett amerikanskt ingripande i Syrien kräver godkännande i FN:s säkerhetsråd, framhåller FN-sändebudet Lakhdar Brahimi.

– Jag tror att internationell rätt är på det klara med det här. Internationell rätt säger att militära steg får tas efter ett beslut från säkerhetsrådet, säger han vid en presskonferens i Genève.

– Jag måste säga att jag vet att president Obama och den amerikanska administrationen inte är känd för att vara ivrig på avtryckaren. Vad de kommer att besluta sig för vet jag inte, men säkert är att internationell rätt är mycket tydlig.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon, som befinner sig i Haag, uppmanar samtidigt säkerhetsrådet att ”till sist finna enighet och agera” för att skapa fred i Syrien, men varnade för militära lösningar.

– Den militära logiken har gett oss ett land på randen till total förödelse, en region i kaos och ett globalt hot. Varför ge elden mer bränsle?

Syriens FN-ambassadör Bashar al-Jaafari avfärdar anklagelser om att regimen ska ha använt kemiska vapen. Han säger sig dessutom ha bett FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon att sända experter att omedelbart utreda tre nya påstådda rebellattacker med kemiska vapen mot armén, rapporterar Reuters.

Uttalandet gjordes precis efter att mötet mellan fem av säkerhetsrådets medlemmar kring det brittiska utkastet till en FN-resolution om Syrien avslutats.

Ett förslag till resolution som fördömer det som tros vara bruk av kemiska vapen i Syrien har strandat i FN:s säkerhetsråd.

Amerikanska UD:s talesperson Marie Harf säger enligt Reuters att USA ”inte ser någon väg framåt” och att det beror på att Ryssland motsätter sig ”varje meningsfullt agerande från rådet när det gäller Syrien”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.