Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

FN kräver eldupphör i Gaza

Foto: Menahem Kahana/AFP

Dödssiffran på Gaza har nu stigit till över 500 och FN:s säkerhetsråd kräver efter krismöte omedelbart eldupphör. Under måndagen ska minst fyra personer ha dödats sedan israelisk militär beskjutit al-Aqsasjukhuset i Gaza. Ytterligare sju israeliska militärer dog under måndagen.

Minst fyra personer dog och 70 skadades när den tredje våningen av sjukhuset träffades, uppger hälsodepartementets talesperson Ashraf al-Qidra, enligt Reuters. Samtidigt uppger den israeliska militären att ytterligare sju soldater dödats det senaste dygnet.

Mötet i FN:s säkerhetsråd hölls efter de blodigaste striderna hittills i Gaza. Den palestinske presidenten Mahmud Abbas som, genom Jordanien, begärt mötet kallar situationen i Gaza för "oacceptabel" och beskriver de israeliska attackerna som "ett brott mot mänskligheten".

Ytterligare 16 döda kroppar har hittats på måndagen i södra Gaza, uppger den lokala räddningstjänsten för nyhetsbyrån AFP. Därmed har den palestinska dödssiffran stigit till över 500. Samtidigt säger Israel att över tio Hamas-medlemmar dödats på väg in i Israel.

USA:s utrikesdepartement meddelar att två amerikaner som stred för den israeliska armén dödats i strider på Gazaremsan. Sammanlagt 25 israeliska soldater har dödats i striderna.

Enligt israelisk militär har också ett antal väpnade palestinier dödats på väg in i Israel. Överstelöjtnant Peter Lerner meddelar via sitt officiella Twitter-konto att "över tio terrorister" dödats på väg in i Israel genom två tunnlar. Enligt Lerner tillhörde palestinierna den militanta organisationen Hamas.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon, som är i Mellanöstern i ett försök att få till stånd en vapenvila, fördömer de israeliska attackerna.

– Medan jag var på väg till Doha (i Qatar) blev dussintals fler civila, däribland barn, dödade i det israeliska militära angreppet i Shejaiya. Jag fördömer dessa avskyvärda handlingar, säger han vid en pressträff.

USA:s president Barack Obama krävde ett "omedelbart eldupphör" i Gaza och har skickat sin utrikesminister John Kerry till Egypten för samtal med regionala ledare på måndagen. I ett telefonsamtal med den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu uttryckte han oro över det ökade antalet dödsoffer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.