Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

FN kräver inte inspektion i Syrien

FN:s säkerhetsråd sade efter ett extrainsatt möte att det krävs klarhet kring den misstänkta gasattack utanför Damaskus som tycks ha krävt hundratals liv.

Men rådet kräver inte att FN:s inspektörer på plats i Syrien, under ledning av svenske Åke Sellström, ska få granska händelsen, något som över 30 länder, däribland Sverige, begärt.

FN-diplomater sade till Reuters att Ryssland och Kina motsatt sig specifika krav på en FN-undersökning.

På begäran av Storbritannien, Frankrike och USA hölls på onsdagskvällen ett slutet möte i FN:s säkerhetsråd för att diskutera den påstådda gasattacken i Syrien.

– Det finns stor oro bland rådets medlemmar över anklagelserna och en allmän uppfattning är att det måste bringas klarhet i vad som hänt och att situationen måste följas noggrant, sade Argentinas FN-ambassadör Maria Cristina Perceval, för närvarande ordförande i säkerhetsrådet, efter mötet.

Hon tillade att medlemmarna välkomnade generalsekreterare Ban Ki-Moon beslutsamhet att se till att en grundlig, opartisk undersökning sker.

Något specifikt krav på att FN:s vapeninspektörer skulle få tillträde till området al-Ghuta öster om Damaskus där gasattacken ska ha ägt rum framfördes inte av säkerhetsrådet. Inspektörerna har just kommit till Syrien för att utreda tidigare uppgifter om användning av kemiska vapen.

FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson informerade säkerhetsrådet om händelseutvecklingen i Syrien. Efter mötet sade han att FN hoppas att Åke Sellström ska få möjlighet att inspektera platsen där gasattacken ska ha ägt rum.

– Vi hoppas verkligen att han kommer att få genomföra inspektionen, sade Eliasson men tillade att Assadregimens tillstånd är en förutsättning, liksom löfte från rebellerna om eld-upphör.

Syriska oppositionskällor anklagar regimens styrkor för att ha genomfört attacker med kemiska stridsmedel natten till onsdagen, och att flera hundra dödades. Assadregimen tillbakavisade anklagelserna, men fasansfulla tv-bilder framkallade starka fördömanden runt om i världen. Även Ryssland krävde en utredning men antydde samtidigt att den påstådda attacken kunde vara en ”överlagd provokation” från oppositionen.

Även om uttalandet från säkerhetsrådet inte direkt krävde att FN-inspektörer skickades till platsen så innebär det i praktiken en maning till undersökning, ansåg Storbritanniens biträdande FN-ambassadör Philip Parham.

– Hon (Perceval) klargjorde det mycket tydligt att rådet ställer sig bakom en snabb, grundlig och oberoende undersökning, sade Parham.

Enligt ett tidigare FN-uttalande förhandlade Åke Sellström under kvällen med syriska myndigheter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.