Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

FN-larm: Svält i Afrika värsta krisen sedan 1945

En somalisk pojke sitter utanför ett av de tillfälliga läger som många fått flytta till på grund av torkan.
En somalisk pojke sitter utanför ett av de tillfälliga läger som många fått flytta till på grund av torkan. Foto: Ben Curtis/AP

Världen står inför en kommande svältkatastrof där 20 miljoner människor i fyra länder riskerar att dö. 1,4 miljoner barn kan komma att svälta ihjäl redan i år – och nu vädjar FN om hjälp.

Situationen för miljontals människor i Afrika och på den arabiska halvön är redan akut och i nuläget går 2017 mot att bli det värsta året sedan 1945 vad gäller konsekvenser av torkan.

Budskapet som FN:s biståndschef Stephen O'Brien presenterade för säkerhetsrådet på fredagen var häpnadsväckande.

– Vi befinner oss vid en kritisk punkt i historien. Redan vid början av året står vi inför den största humanitära krisen sedan FN bildades, sade han enligt BBC.

Det är runt 20 miljoner människor i Nigeria, Sydsudan, Somalia och Jemen som riskerar svält efter torka och missväxt. Redan tidigare har Unicef varnat för att 1,4 miljoner barn kan komma att svälta ihjäl i år.

För att lösa den akuta situationen behöver FN 4,4 miljarder dollar (cirka 40 miljarder svenska kronor) senast i juli.

– Nu är det mer än 20 miljoner människor i fyra länder som står inför svält. Utan en samordnat global ansträngning så kommer människor helt enkelt att svälta till döds. Många fler kommer att lida och dö av sjukdomar, sade Stephen O'Brien.

När FN:s generalsekreterare Antonio Guterres i februari gav en tidig varning för den kommande svältkatastrofen hade FN bara fått in cirka 90 miljoner dollar (drygt 800 miljoner kronor) hittills i år, vilket alltså är långt ifrån det nödvändiga beloppet.

Konsekvenserna av en omfattande svält kan också sprida sig till andra länder, berättar Stephen O'Brien.

– Många kommer att tvingas från sina hem och kommer att fortsätta att flytta för att överleva, vilket kommer att skapa ännu mer instabilitet över stora områden.

Läs mer: Miljoner barn riskerar att svälta ihjäl

Förutom de fyra länderna som Stephen O'Brien varnade för kommer bli drabbade lyfte han tidigare i månaden upp Kenya där ytterligare 2,7 miljoner människor också kan drabbas av svält efter att svår torka har drabbat området, vilket Dagens Nyheter uppmärksammade tidigare i mars.

Jemen: Ett barn dör var tionde minut i landet till följd av sjukdomar som går att bota. En halv miljon barn under fem år lider av allvarlig undernäring. Enligt FN behöver två tredjedelar av Jemens befolkning någon form av humanitärt bistånd. 

Sydsudan: FN hävdar att 100.000 barn kommer att drabbas av svält och ytterligare en miljon är på gränsen till att drabbas av hungersnöd. I hela landet behöver 40 procent av befolkningen hjälp med jordbruk och matproduktion. 

Nigeria: Krisen i nordöstra Nigeria räknas som den värsta krisen i Afrika och kan kopplas till närvaron av extremistgruppen Boko Haram som ska ha dödat 15.000 människor och tvingat fler än två miljoner från sina hem. I december bedömde FN att 75.000 barn riskerar att dö av svält. Ytterligare 7,1 miljoner i området har en extremt osäker matsituation. 

Somalia: I början av mars dog 110 personer i bara en region i landet under 48 timmar. 6,2 miljoner människor har ett akut behov av hjälp i landet, och vattenbrist lyfts upp som det stora problemet, enligt FN.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.