Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

FN lovar hjälp till Pakistan – Haiti väntar ännu

Foto: K.M. Chaudary / AP
FN har lovat 3,3 miljarder kronor i hjälp till översvämningsdrabbade Pakistan. Samtidigt väntar jordbävningsoffren i Haiti fortfarande på att de löften om miljarder landet fick i början av året ska infrias.

Jordbävningen i Haiti slog till den 12 januari i år och gjorde 1,5 miljoner människor hemlösa. Fler än 200.000 miste livet under de minuter som jorden skakade.

- Vid ett stort givarmöte i New York lovades vi 70 miljarder kronor. Men vi har inte fått mer än två procent av den summan, sa Jean Renald Clerisme, rådgivare till Haitis president René Préval i en intervju med BBC i mitten av juli.

Enligt Clerisme går mycket av pengarna i själva verket till experter och konsulter från de länder som skänkt pengarna:

- De betalas höga löner i dollar som stannar hemma på deras bankkonton, säger han.

I en intervju den 1 april sa chefen för Världsbanken Robert Zoellick att ”alla pengarna skulle slussas in via den haitiska regeringens budget” för att på så vis minska risken för korruption och att pengar användes på fel sätt:

- Den här gången har vi chansen att göra saker på ett annat sätt, sa han då till brittiska The Guardian.

I början av juli medgav Världsbanken att den fond som skapats för att hjälpa Haiti bara hade fyllts till 20 procent.

Fortfarande lever hundra tusentals i tältläger eller i fallfärdiga hus i väntan på att hjälpen ska komma fram.

Men så har det inte blivit. Enligt CNN är det bara Brasilien. Norge, Estland och Australien som har levererat de pengar som de också lovat att skänka. USA hade i mitten av juli inte betalat ut ett öre av de 8 miljarder kronor man lovade att ge.

Några av de värst drabbade är de många som lider av hiv och aids i Haiti. Omkring 90 procent av all hjälp till den gruppen sjuka kommer från utlandet, konstaterade Liony Acclus, chef för PHAP+, en haitisk sammanslutning av organisationer som arbetar för att hjälpa aidssjuka.

- Sedan jordbävningen har de program som sattes igång för att hjälpa aidssjuka att komma i arbete slutat att fungera, säger han i en intervju med nyhetsbyrån AFP den 20 juli.

Nu lovar alltså världssamfundet omfattande hjälp till det översvämningsdrabbade Pakistan där hittills fler än 1.600 har dött och 300.000 fått sina hem förstörda av vattenmassorna.

- Om vi inte agerar snabbt kommer många fler att dö av brist på mat eller av sjukdomar, sa John Holmes, FN:s chef för humanitär hjälp vid ett möte i FN på onsdagen.

Holmes betecknar summan som nu har utlovats för ett absolut minimum för vad som krävs för att hålla de drabbade vid liv under de närmaste tre månaderna.

Beräkningar visar att omkring 14 miljoner människor påverkats av översvämningarna och att 4 miljoner av dem är i behov av hjälp med mat, skriver Aljazeera.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.