Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

FN om klostret i Irak: Ett krigsbrott

00:50. FN, Vatikanen och USA reagerar stark på satellitbilderna som visar att terrorgruppen Islamiska staten, IS, förstört det historiska kristna klostret Sankt Elias.

Bestörtning, sorg och upprörda känslor. FN, Vatikanen och USA reagerar stark på nyheten att terrorgruppen Islamiska staten, IS, förstört det historiska kristna klostret Sankt Elias. "Ett krigsbrott", säger chefen för FN-organet Unesco.

Det var i går, onsdag, som bilder publicerades som visar hur Iraks äldsta kloster, beläget på en kulle utanför staden Mosul, har jämnats med marken av IS, vilket DN rapporterade om.

Nu kommer reaktioner på förstörelsen — en blandning av upprördhet, sorg och fördömanden.

Chefen för FN-organet Unesco kallar förstörelsen för "ett krigsbrott."

— Det här visar hur rädda extremister är för historien. Men extremisterna kommer aldrig, inte ens genom obarmhärtiga förbrytelser, att kunna radera ut historien, säger Unesco-chefen Irina Bokova enligt nyhetsbyrån AP.

Foto: DNDet var AP som gav ett specialistföretag i uppdrag att analysera satellitbilder över Mosul. Bilderna visar hur klostret jämnats med marken.

Klostret grundades på 590-talet av den assyriske munken Mar Elia och har därmed en 1400-årig historia — som nu tagit slut.

Klostret förstördes redan 2014, samma år som IS intog Mosul, men det har inte varit känt förrän nu.

I Vatikanen kallar talesmannen Federico Lombardi uppgifterna för "sorgliga och dramatiska".

– Det pågår ett systematiskt raserande av ovärderliga byggnader och platser, inte enbart kulturellt värdefulla utan även religiöst och andligt, säger Lombardi.

Amerikanska trupper använde under en tid området kring klostret för rekreation efter invasionen i Irak 2003 innan man förstod klostrets historiska betydelse. I Washington kallar nu en talesman förstörelsen för "moraliskt oförsvarlig".

IS har under sin framfart i Irak och Syrien tvingat tusentals kristna att antingen konvertera till islam eller att fly.

Samtidigt har över hundra religiösa och historiskt värdefulla platser förstörts — kyrkor, tempel, statyer och museer. Inte minst förödelsen av världsarvet i Palmyra i Syrien har väckt avsky och starka känslor runt om i världen.

Foto: Satelitbilder över området där klostret låg. Den övre bilden är tagen 31 mars 2011. På den undre, tagen 28 september 2014, har klostret jämnats med marken. Foto: DigitalGlobe/AP

Foto: AP
En del av klostret, innan det förstördes. Foto: AP

Fördjupning. Terrororganisationen IS
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.