Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

FN-rapport: Delhi världens största stad om tio år

Om bara tio år har Delhi gått om Tokyo som världens största stad.
Om bara tio år har Delhi gått om Tokyo som världens största stad. Foto: Altaf Qadri/AP

Två tredjedelar av världens befolkning kommer att leva i en storstad år 2050. Framför allt sker inflyttningen från landsbygden i Indien, Kina och Nigeria. Om bara tio år har Delhi gått om Tokyo som världens största stad. 

Siffrorna kommer från en ny rapport som FN har tagit fram över befolkningsutvecklingen i världens länder. Trenden är tydlig: Allt fler flyttar in till städerna. 

Inom en femårsperiod kommer befolkningen öka mest i fattiga områden på landsbygden för att sedan plana ut. År 2050 väntas cirka 68 procent av jordens invånare bo i en stad. I dag är motsvarande siffra 55 procent.

Samtidigt kommer vi att bli allt fler och den största befolkningsökningen kommer att ske i Indien, Kina och Nigeria. Länderna står sammanlagt för mer än en tredjedel av ökningen. 

Ny prognos: Vi blir 13 miljarder år 2100.

Antalet megastäder – med över 10 miljoner invånare – kommer också att bli fler. 1990 fanns tio sådana storstäder, i dag är antalet 33 och år 2030 beräknas de vara 43 stycken. Främst utvecklingsländer kommer få fler storstäder, enligt rapporten. 

Även i Sverige kommer inflyttningen till städer öka fram till 2050.

I nuläget toppar Tokyo listan över världens största stad med sina 37 miljoner invånare, följd av Delhi med 29 miljoner, Shanghai med 26 miljoner samt Mexico City och São Paulo med cirka 22 miljoner invånare vardera. Kairo, Mumbai, Beijing and Dhaka ligger inte långt efter med en befolkning på strax över 20 miljoner.

Stockholm, med en knapp miljon invånare, har en bit kvar. Hela Sveriges befolkning är drygt 10 miljoner, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Läs mer: Storstadskommuner ökade mest i befolkning under 2017.

Om tio år har Delhi gått om Tokyo, enligt FN. Vid samma tidpunkt kommer troligen Indien att ha gått om Kina som världens folkrikaste land. Kina har i dag 1,4 miljarder invånare och Indien 1,2 miljarder. 

Farhågorna om utvecklingen är många, som klimatpåverkan, livsmedelsförsörjning och hälsa. Men det kan också finnas fördelar. 

– Koncentrationen av människor i städer ger bättre förutsättningar att tillhandahålla samhällsservice och andra tjänster. Vi ser att urbana befolkningar har bättre tillgång till vård och utbildning, säger John Wilmoth, vd för FN:s befolkningsfond till The Guardian

Det finns också flera städer och länder där utvecklingen går i motsatt riktning med en krympande befolkning. Exempelvis har Polen, Rumänien, Ryssland och Ukraina minskat sedan millennieskiftet. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.