Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-27 03:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/fn-rapport-ett-av-fyra-dodsfall-beror-pa-miljoproblem/

Världen

FN-rapport: Ett av fyra dödsfall beror på miljöproblem

Miljöproblem orsakade av människan ligger bakom 25 procent av alla för tidiga dödsfall. Detta enligt en rapport från FN, skriver TT.

Rätta artikel

13/3 2019 klockan 17.20: Texten har tillfogats en rättelse. 

Miljontals för tidiga dödsfall varje år orsakas av smogg, förorenat vatten och förstörda ekosystem. Det slås fast i en ny rapport från FN som presenteras i samband med att FN:s miljöprogram Unep har toppmöte i Nairobi.

Det har krävts sex år och 250 forskare från 70 länder för att sammanställa rapporten, där det bland annat står att ”brådskande åtgärder utan motstycke behövs för att stoppa och vända utvecklingen”.

Rapporten visar bland annat hur överkonsumtion, förorening och matsvinn leder till hunger och sjukdomar – och det är de rika länderna som är bovarna i dramat. En tredjedel av all mat som produceras i världen slängs, varav de rikaste länderna står för 56 procent av svinnet. Totalt står matsvinnet för nio procent av all världens utsläpp.

Det må vara en dyster verklighet som målas upp i rapporten, men forskarna tror att utmaningarna går att övervinna.

– Om vi minskar vårt avfall och kanske äter mindre kött kan vi direkt minska problemet, säger Joyeeta Gupta, huvudansvarig för rapporten, till AFP.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod det fel i rubriken.