Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

FN-rapport: Släpp Assange fri

07:17. Assange kommenterade FN-rapporten via videolänk.

Julian Assange är godtyckligt frihetsberövad, anser FN-gruppen UNWGAD och manar Sverige och Storbritannien att släppa honom fri. Men Sveriges regering är kallsinnig.

I dag blev det officiellt: FN:s arbetsgrupp mot godtyckliga frihetsberövanden, UNWGAD, har i en utredning slagit fast att Wikileaksgrundaren Julian Assange är ”godtyckligt frihetsberövad i strid med internationella åtaganden”, närmare bestämt olika FN-konventioner.

Både Sverige och Storbritannien bär ansvar för det godtyckliga frihetsberövandet anser UNGWAD. FN-gruppen riktar kritik mot att Assange hållits isolerad i brittiskt fängelse, suttit i husarrest samt påtvingats situationen på ambassaden.

Även den svenska Åklagarmyndigheten kritiseras. Eftersom den inte har ansträngt sig tillräckligt har han ”långvarigt berövats sin frihet”.

Sydkoreanen Seong-Phil Hong, UNWGAD ordförande, skriver att ”det godtyckliga frihetsberövandet av Mr Assange bör avbrytas, hans fysiska integritet och rörelsefrihet respekteras, och att han bör ha rätt till (...) kompensation”.

I sitt svar till UNWGAD skriver den svenska regeringen att den avfärdar dess slutsatser.

Assange riskerar inte att överlämnas till USA, skriver UD:s rättschef Anders Rönquist till FN-gruppen.

”I vilket fall har inte någon förfrågan om överlämning rörande Mr Assange riktats till Sverige.”

Rönquist skriver vidare ”Mr Assange har valt, frivilligt, att vara på den ecuadorianska ambassaden och svenska myndigheter har ingen kontroll över hans beslut att vara där. Mr Assange är fri att lämna ambassaden när som helst. Således är han inte berövad sin frihet där på grund av något beslut som fattas eller någon åtgärd som vidtagits av svenska myndigheter.”

Vad gäller önskemålet om att hanteringen av Assanges fall ska bedömas på nytt understryker Rönquist att Sverige och Storbritannien har regelbundna kontakter, ”i synnerhet för att underlätta för den svenska Åklagarmyndighetens förundersökning.” Han påpekar också att Ecuador och Sverige den 22 december 2015 ingick ett avtal om rättshjälp

Med beskedet hoppades Assange att snart, efter tre och ett halvt år på Ecuadors ambassad i London, kunna ta sin första promenad i frihet. Men frågan är om det brittiska och svenska rättsväsendet är redo att låta honom gå.

– Insatsen för att gripa Julian Assange fortsätter och skulle han lämna ambassaden så kommer polisen göra allt för att gripa honom, säger en talesman för den brittiska polisen enligt The Guardian.

Om FN-panelen hade gått emot honom lovade Assange att överlämna sig till polisen. Hans advokater anser nu att Sverige och Storbritannien genast ska släppa honom fri.

Thomas Olsson, en av Assanges svenska advokater, har sin uppfattning klar.

– Det är min bestämda åsikt att den här bedömningen måste ligga till grund för hur åklagarmyndigheten och domstolarna agerar framöver, säger han om FN-panelens slutsatser.

Eftersom Assange tillflykt till ambassaden ses som en form av godtyckligt frihetsberövande bör beslutet om att Assange ska vara häktad i sin frånvaro omprövas, enligt Olsson.

Den svenska Åklagarmyndigheten har påpekat att häktningen av Assange är fastställd i Högsta domstolen och skriver i ett pressmeddelande att ”Yttrandet från arbetsgruppen har ingen formell betydelse för den pågående förundersökningen enligt svensk lagstiftning”.

Den ansvariga åklagaren uppges vara på resande fot och ”har ännu inte haft möjlighet att ta ställning till händelseutvecklingen”.

UNWGAD var inte enigt i sitt utlåtande. En av de fem medlemmarna anser inte att Assange är frihetsberövad och att ärendet därför inte faller under UNWGAD:s mandat. En annan medlem är liksom Assange australier och deltog därför inte i överläggningarna.

Panelen går i sitt utlåtande inte in på våldtäktsmisstankarna mot Assange, även om FN-gruppen anser att han bör återfå sin rörelsefrihet. FN-gruppen anser att svenska och brittiska myndigheter på nytt ska bedöma hans fall men berör det i övrigt inte närmare.

Fakta. Fallet Assange

Den australiske Wikileaksgrundaren Julian Assange tog sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London 2012 och beviljades asyl.

Efter ett besök i Sverige 2010 väcktes misstankar om fyra sexbrott. Ett fall av olaga tvång och två fall av sexuella ofredanden preskriberades i augusti 2015. Det fjärde fallet, som gäller misstänkt våldtäkt, preskriberas först i augusti 2020.

Assange har sagt sig vara villig att förhöras av svensk åklagare på ambassaden. Rättsliga hinder mellan Ecuador och Sverige har hindrat detta tills länderna ingick ett avtal om rättshjälp i december 2015. Den svenska åklagaren överväger att ansöka på nytt till Ecuador om förhör med Assange, som i så fall rent praktiskt ska skötas av ecuadorianska utredare.

Assange fruktar att Sverige ska överlämna honom till USA.

Fakta. UNWGAD

UNWGAD, FN:s arbetsgrupp mot godtyckliga frihetsberövanden, sorterar under FN:s människorättskontor i Genève, OHCHR.

Den oberoende gruppens medlemmar är varken anställda av FN, någon stat eller organisation. Den består av folkrättsexperter som arbetar på frivillig basis utan lön.

Arbetsgruppen utgör ingen internationell domstol, men granskar fall om påstådda godtyckliga, olovliga frihetsberövanden runtom i världen.

Dess synpunkter är inte bindande men påverkar regeringsbeslut, lagstiftning och rättsfall med mera.

Under 2014 kom UNWGAD med 57 utlåtanden om 422 personers frihetsberövande i 30 länder.

Gruppen har fem medlemmar och leds av Seong-Phil Hong från Sydkorea. De övriga kommer från Mexiko, Benin, Australien och Ukraina.

Källa: OHCHR.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.