Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 08:50 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/fn-rapport-stark-oro-for-iranska-karnvapen/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

FN-rapport: ”Stark oro” för iranska kärnvapen

FN:s atomenergiorgan IAEA uttrycker ”stark oro” för att Iran har försökt — eller fortfarande försöker — skaffa kärnvapen. Iran slår tillbaka anklagelserna och sågar rapporten.

Väntan på rapporten om Irans kärnprogram var en nagelbitare för både stormakter och regionala aktörer och när den till slut släpptes blev beskedet det många befarat. Iran kan ha försökt skaffa kärnvapen och viss aktivitet kan fortfarande pågå, uppgav FN:s atomenergiorgan IAEA och hänvisade till uppgifter som bedömdes vara trovärdiga.

IAEA uttryckte ”stark oro för möjliga militära dimensioner i Irans kärnkraftsprogram”.

Atomenergiorganet hänvisade till över 1.000 sidor av information som visade att Iran arbetat med att ”utveckla en inhemsk konstruktion av ett kärnvapen — där man även hade provat flera komponenter”.

Vissa av de utpekade aktiviteterna inom kärnprogrammet var enligt IAEA specifikt kopplade till vapen.

Iran sågade rapporten vid fotknölarna och avvisade den som obalanserad, oprofessionell och politiskt motiverad.

USA sade att
det kan komma nya sanktioner mot Iran och pekade ut banker som en möjlig måltavla. Däremot verkar sanktioner mot gas och olja eller den iranska centralbanken vara osannolika.

Reaktionen från Ryssland var omedelbar och landet uttryckte stor besvikelse över rapporten som man ansåg spädde på konflikten.

”Ryssland ser med besvikelse och förundran på att rapporten har förvandlats till en källa till anspänning över de problem som är kopplade till Irans atomenergiprogram”, uppgav det ryska utrikesdepartementet i en kommentar.

Redan innan
rapporten kom ryktades det att IAEA skulle ta upp misstänkta iranska försök att skaffa kärnvapen och Israels president Shimon Peres varnade att ett militärt angrepp mot Iran blivit allt troligare. När rapporten väl kom tonades den risken dock ner i rapporteringen bland israeliska tv-stationer. Kanalerna 2 och 10 framförde åsikten att Israel nu har ”veckor eller månader” för att se om omvärlden reagerar med stränga sanktioner.

Premiärminister Netanyahu väntade med en reaktion och hans stab uppgav att de väntade med att reagera tills rapporten kunnat granskas noggrant.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.