Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

FN-rapport stärker teori om attentat i Hammarskjöldfallet

1961-09-19. Flygolyckan med Dag Hammarskjöld. Räddningsmanskap söker efter överlevande i flygplansvraket.
1961-09-19. Flygolyckan med Dag Hammarskjöld. Räddningsmanskap söker efter överlevande i flygplansvraket. Other: Scanpix

Det finns betydande bevisning för att flygplanet som Dag Hammarskjöld färdades i när han omkom 1961 tvingades ner av ett annat plan. Det är slutsatsen i en rapport som lämnats till FN:s generalsekreterare António Guterres.

FN-rapporten, som är författad av den tanzaniske juristen Mohamed Chande Othman, ska presenteras av António Guterres nästa månad, men tidningen The Guardian har fått tillgång till den. Othman slår efter att ha granskat ny information kring fallet fast att det finns en ”betydande mängd bevisning” för att DC6:an som Hammarskjöld färdades i utsattes för ett attentat eller på något sätt tvingades ner av ett annat plan.

”Baserat på den totala information som vi har tillgång till förefaller det tänkbart att en extern attack eller hot kan ha orsakat kraschen, antingen genom direkt attack som fick SE-BDY (planets beteckning) att krascha, eller genom att skapa tillfällig distraktion av piloterna”, står det i rapporten enligt The Guardian.

Othman har sedan i februari på uppdrag av António Guterres granskat och utvärderat all relevant information kring fallet som FN:s generalsekreteraren uppmanat medlemsländerna att plocka fram ur sina arkiv. Bland annat har, enligt Othmann, USA, Storbritannien, Belgien, Kanada och Tyskland bidragit med ny information. Rapporten slår fast att USA och Storbritannien spelade in radiokommunikation i området där planet kraschade och att fallet borde kunna lösas om länderna släpper de relevanta dokumenten, som fortfarande är hemligstämplade.

Othman pekar också på att en betydande mängd vittnen på marken sett ett mindre plan befinna sig nära DC6:an i luften och uppfattat eldsken på himlen. Han anser att dessa vittnen kraftigt undervärderats av andra utredningar. Detsamma gäller vittnesmålet från Hammarskjölds livvakt Harold Julien, som var den ende överlevande i kraschen, men som dog några dagar senare på sjukhus. Även Julien hävdade att han sett blixtar på himlen innan planet störtade.

Rapporten visar också att franska dokument stöder uppgifterna om att en belgisk pilot, kallad Beukels, ska ha berättat att han i egenskap av legosoldat sköt varningsskott mot DC6:an och av misstag träffade dess ena vinge. Othman har inte lyckats identifiera Beukels.

Många av uppgifterna i rapporten är kända sedan tidigare. Sammantagna menar Othamnn att de stöder teorin om att planet på något sätt tvingades ner och därför kraschade. Utredaren anser att det nu åligger FN:s medlemsländer att visa att alla fakta kommit på bordet. Det inkluderar dokument som fortfarande är hemligstämplade.

Den belgiske parlamentsledamoten Benoit Hellings berättade i en DN-intervju i augusti att belgiska myndigheter har dokument som rör kraschen, men att dessa förblir hemligstämplade.

Ett annat problem i kampen för att bringa klarhet i fallet har varit att berörda länder inte vet var relevanta dokument finns bevarade. DN har med hjälp av den norske Hammarskjöldforskaren Hans Kristian Simensen kunnat presentera tidigare hemligstämplat material, som visat på brister och felaktigheter i de utredningar som gjordes kring kraschen på 60-talet.

António Guterres väntas nästa månad presentera rapporten och därefter föreslå hur FN ska gå vidare. En helt ny FN-utredning är ett alternativ.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.