Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 03:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/fn-rebellerna-i-jemen-lamnar-viktig-hamnstad/

Världen

Rebeller i Jemen lämnar viktiga hamnar

Fredssamtal om kriget i Jemen i Stockholm i december. Foto: Roger Turesson

Huthirebellerna har inlett sitt tillbakadragande från hamnstäder i Jemen.

FN ser det som ett första steg av många för att få ett slut på konflikten i landet.

Rätta artikel

Överenskommelsen om återtåget är en del i avtalet om eldupphör som nåddes under förhandlingar i Sverige i december. Tillbakadragandet var inledningsvis tänkt att börja redan i januari, men efter flera förseningar inleddes det på lördagen och beräknas vara avslutat på tisdag.

Åtgärden är ”det första steget i det första stadiet. Vi stödjer verkställandet av överenskommelsen”, twittrar Sadiq Dweid, talesperson för regeringens delegation i FN-kommittén RCC som leder arbetet med att flytta de stridande trupperna längre ifrån varandra.

Enligt RCC har rebellerna gått med på en ensidig förflyttning från hamnarna i Hodeidah, Salif och Ras Isa. Den första av dessa används för många slags transporter, den andra för frakter av spannmål och den tredje för oljetransporter.

FN-observatörer övervakar förflyttningarna och säger sig i och med tillbakadragandet få möjlighet att ta en ledande roll i skötseln av hamnarna och mer kontroll över de varor som finns i fartygen.

Rebellerna har anklagats för att smuggla in vapen via hamnarna.

Det finns inga uppgifter om väntade förflyttningar av rebellernas motståndare, den sunnimuslimska saudiskledda militära alliansen som även stödjer den internationellt erkända regeringen och styrkor lojala till den.

Kriget har förutom dödade och skadade lett till undernäring och svält samt till att över 24 miljoner människor är i behov av humanitärt bistånd.