Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-21 20:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/fn-samlar-vittnesmal-om-polisvald-vid-protester-i-chile/

Världen

FN samlar vittnesmål om polisvåld vid protester i Chile

Kravallpolis omhändertar en demonstrant under protesterna i Santiago, Chile. Foto: Rodrigo Arangua/AFP

Efter rapporter om övervåld mot demonstranterna i Chile har FN skickat ett människorätts-team som ska samla vittnesmål och undersöka hur den chilenska regeringen agerat mot demonstrationerna. Hittills har ett hundratal personer, bland andra läkare vittnat för FN-teamet. 

Det är efter rapporterna om att omkring 1.600 personer fått allvarliga skador och 20 dödats – i samband med den senaste tidens massdemonstrationer i Chile – som FN:s människorättschef Michel Bachelet, tidigare president i landet, skickat ett team för att utreda anklagelserna om brott mot de mänskliga rättigheterna. 

På fredagen vittnade omkring 100 personer för teamet, bland andra läkare på statliga sjukhus. En av dem berättade om ögonskador och benbrott i samband med att polisen skjutit mot demonstranter, skriver AP.

– Vi är säkra på att polisen inte har respekterat sina egna riktlinjer angående proportionellt användande av våld, sade läkaren Enrique Morales till nyhetsbyrån. 

Enligt Morales hade flera personer förlorat synen och sammanlagt var det 140 som fått ögonskador. 

Inrikesministern Gonzalo Blumel har tidigare tillbakavisat sådana anklagelser och uppgett att polisen ”från första början instruerats att följa protokoll för allmän ordning och säkerhet”.

Myndigheterna pekar också på att minst 76 poliser skadats i attacker av demonstranterna. 

Gatuprotesterna började i förra månaden som en reaktion på en kraftig höjning av tunnelbaneavgiften i Santiago, men har sedan utvecklats till en landsomfattande proteströrelse mot bland annat läget i sjukvården och de ökande ekonomiska klyftorna i landet. 

De flesta demonstrationerna har varit fredliga, men det har också förekommit brandattacker och plundringar. 

FN-teamet ska samla uppgifter fram till den 22 november. 

Chiles institut för mänskliga rättigheter, INDH, som är en fristående organisation, har samlat in rapporter om att 1.574 personer skadats. Uppgifterna kommer från sjukhus, polisstationer och från demonstranter. Flera hundra av de skadade ska ha blivit skjutna. Institutet har lämnat in nästan 200 stämningsansökningar mot staten. 

Enligt INDH har drygt 4.300 personer gripits av polis vid demonstrationer. Organisationen ifrågasätter också polisens bruk av gummikulor, och hävdar att det i vissa fall använts kulor med en metallkärna. 

Det väntas fler demonstrationer i Chile under nästa vecka. 

Henrik Brandão Jönsson: Piñera är rädd – demonstranterna sätter agendan