Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

FN-sändebud anländer till Syrien

FN:s undergeneralsekreterare Angela Kane har anlänt till Syrien för samtal med regimen, rapporterar Reuters. Kane, som har ansvar för nedrustningsfrågor, väntas kräva att FN:s inspektörer tillåts undersöka de platser där kemiska stridsmedel tros ha använts.

Tidigare på lördagen hävdade en amerikansk försvarskälla att USA ska öka sin närvaro i Medelhavet med ett fjärde, robotbestyckat krigsfartyg. USS Mahan skulle ha återvänt till sin hemmabas i Virginia, men befälhavaren för Sjätte flottan har beslutat att behålla fartyget i regionen.

Efter anklagelser om en attack med kemiska stridsmedel mot oppositionella i Syrien i onsdags har kraven ökat på USA att ingripa militärt i konflikten.

Den icke namngivne försvarskällan säger till Reuters att den amerikanska flottan inte har fått någon order om att förbereda sig för militärt ingripande.

Flera amerikanska politiker kräver att USA ingriper på oppositionens sida mot Assadregimen. Den ledande demokraten i representanthusets utrikesutskott, Eliot Engel, uppmanade Obama att beordra flyganfall mot regimstyrkorna.

”Om inte vi, i samråd med våra allierade, svarar på al-Assads mordiska användning av massförstörelsevapen kommer ondskefulla länder och illasinnade aktörer runt om i världen att se ett grönt ljus, vilket aldrig var avsikten”, skriver Engel i brev till Obama.

Republikanske senatorn John McCain, som länge krävt att USA ska gå fram hårdare mot den syriska regimen, föreslår att amerikanska flyganfall ska slå ut al-Assads flygvapen.

President Barack Obama själv uttryckte sig försiktigt i en intervju för CNN på fredagen.

– Men om USA skulle anfalla ett annat land utan FN-mandat och utan att övertygande bevis har presenterats så är frågan om internationell rätt stödjer detta.

USA:s försvarsminister Chuck Hagel ville inte direkt säga att USA positionerar om sina flottstyrkor inför ett eventuellt ingripande i Syrienkonflikten, men påminde om att president Obama bett försvarsdepartementet redogöra för sina alternativ.

– Det innebär positionering av våra styrkor, av våra tillgångar, för att kunna genomföra olika alternativ – vilka alternativ presidenten kan tänkas välja, sade Hagel till journalister under en resa till Malaysia.

President Barack Obamas säkerhetsrådgivare kommer att träffas i Vita huset under helgen för att diskutera USA:s agerande i Syrienkonflikten, inklusive möjligheten av militärt engagemang. Det säger en amerikansk tjänsteman.

Säkerhetsrådgivarna studerar Natos flygangrepp mot Kosovo som en möjlig råmodell för hur man kan agera militärt i Syrien utan mandat från FN:s säkerhetsråd, skriver New York Times. Detta eftersom den permanenta säkerhetsrådsmedlemmen Ryssland hotar att lägga in sitt veto mot förslag om militärt ingripande i Syrien.

Kosovokriget 1998—1999 avslutades med att Nato bombade det dåvarande Jugoslavien och drev ut serbiska arméstyrkor ur Kosovo. Samtidigt tillerkändes provinsen omfattande autonomi av en FN-resolution, som också gav mandat för det FN-styre och den Natostyrka som fram till självständigheten 2008 styrde Kosovo.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.