Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

FN ska rösta om Gaza-resolution

FN:s generalförsamling kommer att hålla ett extrainsatt möte nästa vecka för att rösta om en resolution kring oroligheterna i Gaza.

Skrivelsen fördömer Israel och liknar en resolution som USA lade in sitt veto mot i FN:s säkerhetsråd nyligen, och som manade till att skydd för palestinier mot israeliskt våld.

Enligt en diplomatkälla är det Arabförbundet och organisationen Islamiska konferensen (OIC) som tryckt på för det extrainsatta mötet.

Israels FN-ambassadör Danny Danon är inte glad över den planerade resolutionen.

– Det är olyckligt att vissa länder i stället för att fördöma Hamas-terroristerna försöker uppfylla politiska syften i hemländerna genom att angripa Israel i FN, säger han.

Det är oklart vilken typ av skydd palestinierna efterfrågar, om det rör sig om observatörer eller till och med en fredsbevarande styrka. Arabländerna har vänt sig till FN:s generalsekreterare António Guterres med förslag, men en diplomatkälla säger att han behöver säkerhetsrådets godkännande för att titta närmare på frågan.

Resolutioner som antas av generalförsamlingen är inte bindande för medlemsländerna, till skillnad från sådana som antas i säkerhetsrådet.

Under fredagen dödades fyra palestinier av israelisk militär. Sedan den 30 mars har minst 129 palestinier dödats i samband med protester längs gränsområdet Gaza–Israel.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.