Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

FN-soldater misstänks för övergrepp

Soldater från FN:s fredsbevarande styrka i Centralafrikanska republiken (CAR) misstänks ännu en gång för sexuella övergrepp mot barn. FN har bett tre länder att utreda anklagelser som rör övergrepp på fyra flickor.

Vilka länder det handlar om och hur många soldater i FN-styrkan Minusca som är misstänkta avslöjas inte, men källor uppger för AFP att de berörda länderna är Gabon, Egypten och Marocko.

Därmed har antalet anmälda fall där FN-soldater i CAR misstänks för sexövergrepp ökat till 26. FN:s säkerhetsråd diskuterade den senaste skandalen vid ett slutet möte på tisdagen.

– Jag är utled på att det här kommer upp gång på gång, sade Nya Zeelands FN-ambassadör Gerard von Bohemen efter mötet.

FN:s anseende har svärtats av skandalen kring utländska truppers övergrepp mot barn i CAR 2013 och 2014. En oberoende panel var mycket kritisk till att FN satt på en rapport i flera månader utan att agera.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.