Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

FN tror på förnybar framtid

Förnybara alternativ kan i bästa fall stå för nära 80 procent av världens globala energibehov 2050, om politikerna backar upp med rätt beslut och pengar. Slutsatsen dras i en rapport från FN:s klimatpanel (IPCC).

Rapporten bygger på drygt 160 energiscenarier som över 120 forskare tagit fram. Forskarna har granskat potentialen hos sex förnybara teknologier – vattenkraft, bioenergi, solenergi, jordenergi, vågkraft och vindkraft. IPCC lyfter nu fram fyra scenarier som studerats på djupet.

Enligt den mest optimistiska framtidsbilden, som bland andra Greenpeace International står bakom, kan förnybar energi stå för 77 procent av världens energibehov 2050. Enigt forskarna kan det ske med redan existerande teknik.

– Men att bygga ut de förnybara energikällorna så kraftigt är en tekniskt och politiskt mycket utmanade uppgift, sade klimatforskaren Ottmar Edehofer när rapporten presenterades i Abu Dhabi på måndagen.

Det alternativ som presenterat den lägsta potentialen räknar med att andelen förnybart kommer att ligga kring 15 procent 2050.

Enligt rapporten kan utbyggnaden av förnybar energi minska de globala växthusgasutstläppen med mellan 220 och 560 miljarder ton mellan 2010 och 2050. I det mest optimistiska scenariot skulle halterna av växthusgaser i atmosfären kunna hejdas kring 450 miljondelar (ppm), och därmed begränsa den globala uppvärmningen till två grader till 2050.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.