Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-09 22:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/fn-utreder-strukturell-rasism-efter-george-floyds-dod/

Världen

FN utreder strukturell rasism efter George Floyds död

FN:s råd för mänskliga rättigheter röstade ja till resolutionen på fredagen.
FN:s råd för mänskliga rättigheter röstade ja till resolutionen på fredagen. Foto: Fabrice Coffrini/AFP

FN:s råd för mänskliga rättigheter fördömer polisen i Minneapolis våldsamma gripande mot George Floyd, som ska ha orsakat hans död.

Nu tillsätter rådet en utredning om strukturell rasism mot människor av afrikanskt ursprung.

TT Text

I slutet av maj greps 46-åriga afroamerikanen George Floyd i Minneapolis i USA, misstänkt för att ha försökt betala med en förfalskad sedel på ett kafé

En polis tryckte sitt knä mot Floyds hals i nästan nio minuter, trots att 46-åringen sade att han hade svårt att andas. Polisen höll kvar greppet även efter att Floyd hade förlorat medvetandet. 

Enligt rättsläkarkontoret i Hennepin County drabbades 46-åringen av hjärtstopp. Polisen misstänks nu för dråp och vållande till annans död.

Ingripandet har lett till våldsamma protester mot rasism och polisvåld i USA.

På fredagen fördömde FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève det brutala polisingripandet och hävdade att det var diskriminerande, skriver Reuters.

Rådet har nu beställt en utredning om systematisk rasism mot personer med afrikanskt ursprung. Ett enigt råd klubbade igenom en resolution, initierad av afrikanska stater, som ger FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet mandat att lägga fram sina resultat inom ett år.

Målet är att ”bidra till ansvarsutkrävande och upprättelse för offer” i USA och på andra platser, uppger AP.

Men människorrättsgrupper är kritiska och anser att USA tryckt på för att inte nämnas i resolutionen.

I ett första utkast till resolutionen fanns ett krav på en internationell utredning om polisvåld mot svarta i USA. Men de skrivningarna försvann.

Genom att tvinga andra länder att spä ut vad som skulle ha varit en historisk resolution och undanta sig från en internationell utredning har USA ännu en gång vänt ryggen mot offren för polisvåld och mot svarta människor, säger Jamil Dakwar vid USA:s största medborgarrättsorganisation The American Civil Liberties Union.

USA sitter inte längre med i FN:s råd för mänskliga rättigheter. 

För två år sedan lämnade Trumpadministrationen rådet, eftersom man hävdade att det tydligt tagit ställning mot Israel i Israel-Palestina-konflikten.

Läs mer: 

Floyds död vållades av annan person enligt officiella obduktionsrapporten

Misstänkt för George Floyds död uppe i rätten – borgen minst en miljon dollar

Ämnen i artikeln

USA
FN
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt