Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 15:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/fn-vadjar-om-20-miljarder-kronor-i-stod-for-atgarder-mot-covid-19/

Världen

FN vädjar om 20 miljarder kronor i stöd för åtgärder mot covid-19

Foto: Ali Lorestani/TT

Det globala arbetet mot covid-19 kommer att kräva omfattande ekonomiskt stöd.

I en appell vädjar FN nu om 20 miljarder kronor från medlemsländerna för att klara de kommande månadernas kamp mot viruset. 

– Det arbetas för fullt på UD och Sida för att ta fram ett svar på hur mycket pengar Sverige kan bidra med, säger biståndsminister Peter Eriksson (MP).

Covid-19 hotar mänskligheten och mänskligheten måste slå tillbaka, skriver FN:s generalsekreterare António Guterres i en appell som presenterades på onsdagseftermiddagen. 

FN räknar med att kampen mot det nya coronaviruset kommer att kräva stödinsatser på minst 20 miljarder kronor mellan april och december i år. 

– Det är bra att FN samlar sig. Vi har från svensk sida arbetat för att man skyndsamt ska ta fram ett sånt här underlag och begäran för att kunna stärka upp arbetet mot covid-19, säger biståndsminister Peter Eriksson (MP).  

Ett extra stöd för arbetet mot coronaviruset är centralt för att inte annat humanitärt arbete, som att bekämpa hunger och undsätta flyktingar ska bli lidande, anser samfundet. Hur mycket pengar varje medlemsland bidrar med är frivilligt. Just nu arbetar svenska UD och Sida med att ta fram ett svar på appellen. Beroende på hur situationen utvecklas kan ytterligare ekonomiskt stöd behövas. 

– Med det här stödet på 20 miljarder kronor får världssamfundet en betydande insats för att vara med och stötta hälsosituationen i de allra fattigaste länderna, och det är väldigt viktigt, säger Peter Eriksson. 

Hur mycket pengar Sverige kommer att bidra med väntas bli klart inom de närmaste dagarna.   

– Nu är det här en stor fråga överallt och jag hoppas att man tillsammans kommer att samla in de resurser som FN nu begär, säger Peter Eriksson. 

Resurserna kommer sedan att fördelas på olika FN-organisationer, frivilligorganisationer och statliga organisationer.